14 Μαΐ 2014

Τι θα γίνει αν βάλουμε πετρέλαιο σε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο ή το αντίστροφο;

Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί "τι θα γίνει στην περίπτωση που βάλω πετρέλαιο στο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο μου;" ή το αντίθετο "τι θα γίνει αν βάλω βενζίνη στο πετρελαιοκίνητο μου;". Ειδικά που τώρα πλέον στην Ελλάδα έχουμε πετρελαιοκίνητα στις δυο μεγάλες αστικές πόλεις, το λάθος είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί. Εμείς ψάξαμε και σας δίνουμε την απάντηση στο άρθρο αυτο!

Την ίδια απορία είχαν και οι παρουσιαστές της αγγλικής εκπομπής "5th gear". Μάλιστα στην Αγγλία που στα πρατήρια βενζίνης οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται καθώς δεν υπάρχουν υπάλληλοι όπως στη χώρα μας, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο.

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν αρχικά σε ένα καταλυτικό βενζινοκίνητο Ford Escort (μοντέλο του '96 ή '97  κατά την εκτίμηση μας) να βάλουν 5 λίτρα πετρελαίου. στο σχεδόν άδειο του ρεζερβουάρ. Εδώ να σημειώσουμε ότι πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς πετρέλαιο σε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο καθώς η κάνουλα της αντλίας πετρελαίου έχει μεγαλύτερη διάμετρο από αυτήν της αμόλυβδης οπότε είναι δύσκολο να μπεί στην εισαγωγή του βενζινοκίνητου.


Το αυτοκίνητο πήρε εμπρός και για μερικά λεπτά κινούνταν κανονικά. Μετά όμως ο κινητήρας άρχισε να παρουσιάζει πολλούς δισταγμούς. Σταμάτησαν το αυτοκίνητο και γέμισαν το υπόλοιπο ρεζερβουάρ με το κανονικό καύσιμο (βενζίνη). Μετά από μερικά λεπτά το αυτοκίνητο λειτουργούσε και πάλι κανονικά. Για να διαπιστωθεί ότι ο καταλύτης δεν έχει πάθει κάποια ζημιά, τα καυσαέρια μετρήθηκαν και βρέθηκαν κανονικά και το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε άλλο πρόβλημα!
Εδώ όμως επισημαίνει ο παρουσιαστής ότι τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πιο ευαίσθητα γενικά και το παραπάνω πείραμα δε σημαίνει ότι οποιοδήποτε σύγχρονο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο θα αντέξει την παραπάνω δοκιμασία χωρίς συνέπειες. 

Τι γίνεται στην αντίθετη περίπτωση; Δηλαδή στο κατά λάθος γέμισμα ενός πετρελαιοκίνητου με βενζίνη; Λόγω της λεπτότερης κάνουλας της αντλίας βενζίνης από αυτή του πετρελαίου, αυτό είναι πολύ πιθανότερο να συμβεί! 
Έτσι οι παρουσιαστές της εκπομπής έβαλαν 5 λίτρα βενζίνης σε ένα πετρελαιοκίνητο Opel Astra  (μοντέλο του '93 εως '95  κατά την εκτίμηση μας) στο επίσης σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ του.


 Το αυτοκίνητο ξεκίνησε επίσης κανονικά και ο παρουσιαστής διαπίστωσε ότι το τράβηγμα του αυτοκινήτου είναι καλύτερο στην περίπτωση αυτή! Για μισή περίπου ώρα οδηγούσε το πετρελαιοκίνητο Astra που με καύσιμο τη βενζίνη για την περίσταση και δεν διαπίστωσε κάτι περίεργο.


Μετά την πάροδο μισήςε ώρας οδήγησης, το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι από την εξάτμιση πετάγονταν σπίθες! Στον έλεγχο καυσαερίων το πετρελαιοκίνητο με καύσιμο τη βενζίνη δεν τα πήγε καλά. Εκείνη την ώρα, ο κινητήρας έσβησε και δεν ξαναπήρε εμπρός. Οι παρουσιαστές τότε γέμισαν ξανά με πετρέλαιο το ρεζερβουάρ και μετά από λίγη ώρα ο κινητήρας λειρουργούσε ξανά κάνοντας όμως περίεργους θορύβους. Μετά από λίγο έσβησε πάλι και πήρε εμπρός και μετά από λίγο λειτούργησε κανονικά.
Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί σε περίπτωση λανθασμένου ανεφοδιασμού καυσίμου να μη μας κοστίσει σε επισκευές. Ωστόσο, οι άνθρωποι του 5th gear τονίζουν ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα παλιότερα!

Αν θέλετε να πειραματιστείτε κι εσείς καντε το με δική σας ευθύνη πάντως!

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...