15 Φεβ 2016

Ford Ka: Το όχι και τόσο διάσημο πλην όμως αξιόλογο αδερφάκι του Fiat 500!

Το 2008 παρουσιάστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το Fiat 500 και το Ford Ka. Τα 2 αυτοκίνητα εκτός από το οτι μοιραζονται κατά 80% τα ίδια μηχανικά μέρη, κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο στην Πολωνία. Ωστόσο, το 500ρακι είναι αυτό που κέρδισε τη μεριδα του λεοντος στο αγοραστικό κοινό. Τι γίνεται λοιπόν με το Ka;


Tόσο το 500 όσο και το Ka, μοιράζονται το ίδιο δάπεδο οπότε μοιραία οι διαστάσεις τους είναι σχεδόν ίδιες (περίπου 3,6μ μήκος, 1,6 μ πλάτος, 1,5μ ύψος). Από άποψη χώρων για τους επιβάτες τα δυο αυτοκίνητα ισοβαθμούν. Διαφορά υπάρχει ωστόσο στο χώρο αποσκευών όπου το Ka υπερέχει κατά 35 λίτρα στο χώρο αποσκευών φτάνοντας συνολικά τα 224 λίτρα.


Το εσωτερικό του Fiat 500


Το εσωτερικό του Ford Ka

Από άποψη design, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, την παράσταση σίγουρα κλέβει το 500ράκι καθώς η εξέλιξη του αρχικού σχεδίου του πρώτου 500 το έκανε άμεσα ερωτεύσιμο. Βέβαια, το Ka, ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή της Ford (kinetic design). Αυτό που μας αρέσει στο Ka, είναι ότι δεν έχει το αποτυχημένο face lift με τις γρίλιες των υπόλοιπων Ford (Fiesta, Focus, Mondeo) που κατά τη γνώμη μας είναι κακή απομίμηση της Aston Martin, αλλά θυμίζει το παλιό καλό Focus της πρώτης γενιάς.
Από άποψη ποιότητας, το Fiat 500 είναι κατά γενική ομολογία λίγο πιο καλοφτιαγμένο.
Σαν οδηγική αίσθηση το Ka είναι πιο άνετο με πολύ καλή ποιότητα κύλισης, αφήνοντας το 500ράκι να παίξει το ρόλο του πιο σπορτίφ μοντέλου. Ωστόσο τα εύσημα κερδίζει από άποψη αίσθησης το υδραυλικό του τιμόνι, όντας καλύτερο σε αίσθηση από το αδερφό 500.
Το Ka διατίθεται σήμερα μόνο με έναν κινητήρα, αυτόν της Fiat των 1,2 λίτρων και 69 ίππων. Εδώ το 500 κερδίζει από άποψη γκάμας κινητήρων, καθώς διατίθεται και με τον εκπληκτικό δικύλινδρο turbo των 0,9 λίτρων αλλά και με τον πολύ καλό diesel των 1,3 λίτρων και 85 ίππων. Ωστόσο και πάλι, ο βασικός αυτός κινητήρας καθιστά το Ka αρκετά σβέλτο (~13 δλ 0-100) αλλά και αρκετά οικονομικό (5,4 λίτρα / 100 χλμ μέση κατανάλωση βενζίνης).
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με δυο αυτοκίνητα που -αν εξαιρέσουμε το design τους- είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό..ίδια! Παρόλα αυτά το μεγάλο σοκ στην περίπτωση αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ τους υπέρ του Ka! 13400€ τιμάται το Fiat 500 έναντι 8900€ του Ford Ka (τιμές χωρίς το όφελος απόσυσρσης) για τις εκδόσεις με τον κινητήρα των 1,2 λίτρων! Βεβαια εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το 500ράκι είναι καλύτερα εξοπλισμένο. Ωστόσο, και το Ka στην προαναφερθείσα τιμή παρέχει όλα τα σύγχρονα καλούδια όπως

  • Αερόσακοι (οδηγού, συνοδηγού και πλευρικοί)
  • ABS με EBD
  • Σύστημα Auto Start/Stop κινητήρα
  • Κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό
  • Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός
  • Air Condition
  • Ράδιο/CD/MP3 player, 6 ηχεία και θύρα Aux
  • Υπολογιστής ταξιδιού 
Αν λοιπόν βρίσκεστε στο δρόμο για αγορά μικρού αυτοκινήτου, μπορείτε να αποκτήσετε το όχι και τόσο διάσημο αδερφάκι του Fiat 500, έχοντας όμως σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...