30 Νοε 2016

Η ισtορία γέννησης του Ford Fiesta

Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση της 7ης γενιάς του Ford Fiesta, ενός από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα στην κατηγορία των σουπερμίνι, κάνουμε ένα flash back και αναζητούμε τις ρίζες του μοντέλου

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, η πετρελαϊκή κρίση ώθησε του κατασκευαστές να δημιουργήσουν μικρότερου μεγέθους και οικονομικότερα μοντέλα. Έτσι, δυο πολύ σημαντικά αυτοκίνητα παρουσιάστηκαν εδραιώνοντας την κατηγορία των σουπερμίνι αυτοκινήτων ή αλλιώς την κλάσση B (class B): To Fiat 127 και το Renault 5. 
Ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Ford, δεν μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι στη νέα κατηγορία. Έτσι, το 1972 ο Henry Ford II, έδωσε το πράσινο φως για την εξέλιξη του σούπερμίνι αυτοκινήτου της φίρμας. Τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου ανέλαβε ο ιταλικός σχεδιαστικός οίκος Ghia που από το 1970 ήταν υπό την ηγεσία της Ford.
Το πρώτο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε από την Ghia και σχεδιάστηκε από τον Tom Tjaarda ήταν το Ford Wolf το 1972 (πρώτη εικόνα του άρθρου). Το πρωτότυπο αυτό αποτέλεσε βάση για το σχεδιασμό της πρώτης γενιάς του Fiesta.
Ακολούθησε μια μεγάλη έρευνα στο αγοραστικό κοινό από τη Ford αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει το νέο αυτοκίνητο. 
Όταν οριστικοποιήθηκε η μορφή του αυτοκινήτου, 5 αντίτυπα του δημιουργήθηκαν σε κλίμακα 1:5 και δοκιμάστηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα για τη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής και της οικονομίας σε καύσιμο.
Το 1976, παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του Fiesta. Το όλο project κόστισε στη Ford 55 εκατομμύρια δολάρια, και ήταν το πρώτο Ford με κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο και μπροστινή κίνηση.



Το όνομα Fiesta που στα ισπανικά σημαίνει "πάρτυ", σαν εμπορική ονομασία ανήκε στην General Motors που το χρησιμοποιούσε στα estate αυτοκίνητα Oldsmobile. Η GM ωστόσο παραχώρησε το όνομα αυτό στη Ford για την παραγωγή του μικρού της μοντέλου.
To Ford Fiesta ακολούθησε μια πολύ πετυχημένη πορεία στην αγορά η οποία συνεχίστηκε σε όλες τις γενιές του μικρού μοντέλου πουλώντας στο σύνολο του 15,000,000 περίπου αυτοκίνητα μέχρι σήμερα κάνοντας το 11ο πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις μοντέλο στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...