24 Ιαν 2014

Φοβού τους Κινέζους!

Μια φορά κι έναν καιρό όταν οι Κινέζοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα ή καλύτερα αποφάσισαν να εξάγουν τα αυτοκίνητα που κατασκεύαζαν, αυτά ήταν με δανεική τεχνολογία από Ιαπωνία μεριά, με σχήμα αντιγραμμένο από δυτικά μοντέλα, ποιότητα κατασκευής αστεία, οδική συμπεριφορά γόνδολας και παθητική ασφάλεια χαρτοκιβωτίου. Οι καιροί όμως άλλαξαν και η Κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία ορθώνει πλέον το ανάστημα της στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης.

Η ιστορία αυτή δεν είναι καθόλου καινούργια. Μάλιστα έχει επαναληφθεί δυο φορές ακόμη στην περιοχή της Απω Ανατολής.
Η πρώτη φορά ήταν όταν οι Ιάπωνες κατασκευαστές έκαναν εξαγωγή τα αυτοκίνητα τους έξω από τη χώρα τους. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι σνόμπαραν τα προϊόντα τους και τους κορόιδευαν όταν κυκλοφορούσαν στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτων και φωτογράφιζαν τα πάντα. 



Οι μικρόσωμοι όμως αυτοί άνθρωποι με το πείσμα αλλά και την τιμή που τους διακρίνει κατάφεραν μέσα στη δεκαετία του '90 να κατασκευάσουν αντίστοιχα και κάποιες φορές καλύτερα προϊόντα από Ευρωπαίους και Αμερικάνους. Σήμερα, τα ιαπωνικά αυτοκίνητα είναι Νο1 στην αξιοπιστία και στην τεχνολογία. Η Toyota το 2012 κατάφερε να σκαρφαλώσει στην 1η θέση στην παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως
Η δεύτερη φορά που επαναλήφθηκε η ιστορία που περιγράψαμε ήταν με τους κορεάτες κατασκευαστές. Μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του κάποιος το Hyundai Pony της δεκαετίας του '70 ή τα πρώτα Excel της δεκαετίας του '90. που βασιζόταν κυρίως στην χαμηλή τιμή απόκτησης τους.


Σήμερα η Hyundai είναι η 4η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.
Και φτάνουμε στους Κινέζους. Πριν λίγα χρόνια μπήκαν στην αγορά με φθηνα και χαμηλής ποιότητας αυτοκίνητα. Όλοι θυμόμαστε τα πολύ κακά αποτελέσματα στα crash tests των Landwind και Briliance δυο κινέζων κατασκευαστών που απέσπασαν 1 αστέρι στα αποτελέσματα του EuroNcap.


Και φτάνουμε στο σήμερα όπου βλέπουμε το σεντάν μοντέλο της Qoros να αποσπάει 5 αστέρια στα crash tests του οργανισμού EuronCAP και να χαρακτηρίζεται ως "το ασφαλέστερο αυτοκίνητο του 2013" από τον οργανισμό.


Αυτή τη φορά η ιστορία δεν κράτησε ούτε μια 10ετία. Πολύ σύντομα θα δούμε τους Κινέζους κατασκευαστές να κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...