12 Ιουν 2014

Πώς το χρώμα του αυτοκινήτου μας επηρεάζει την οικονομία στα καύσιμα;

Αποφασίζουμε λοιπόν να αγοράσουμε αυτοκίνητο. Έχουμε καταλήξει στο μοντέλο και ξεφυλλίζουμε την παλέτα των χρωμάτων. Τις πιο πολλές φορές καταλήγουμε στο αγαπημένο μας χρώμα ή σε ένα χρώμα που κάνει το αυτοκίνητο μας να δείχνει πιο όμορφο και επιβλητικό. Θα κάναμε όμως την ίδια επιλογή αν γνωρίζαμε ότι κάποια χρώματα κάνουν οικονομία στην τσέπη μας; Μετά από μια μεγάλη έρευνα που κάναμε στο carblogger.gr, βρήκαμε τα ακόλουθα: Ερευνητές από το Berkeley Lab Environmental Energy Technologies (EETD) μετά από ένα σύνολο από πειράματα κατέληξαν ότι το χρώμα του αυτοκινήτου επηρεάζει την οικονομία καυσίμου και κατ' επέκταση την ρύπανση του περιβάλλοντος!


Οι ερευνητές άφησαν δυο αυτοκίνητα Honda Civic, ένα μαύρο και ένα ασημί προσανατολισμένα νότια για μια ώρα κάτω από το φως του ήλιου. Στο χρονικό αυτό διάστημα, η διαφορά της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έφτασε τους 5-6 βαθμούς Κελσίου!
Σε ένα δεύτερο πείραμα οι ερευνητές έκαναν πέντε κύκλους δοκιμών. Σε κάθε κύκλο τα αυτοκίνητα κινούνταν μια ώρα χωρίς κλιματισμό και μιστή ώρα με τον κλιματισμό στο μέγιστο. Από αυτό το πείραμα προέκυψε ότι ένα λευκό ή ασημένιο αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο από ότι ένα μαύρο σε ποσοστό 2%! Αντίστοιχες ήταν και οι διαφορές των τιμών σε διάφορους ρύπους που εξέπεμψαν τα δυο αυτοκίνητα. 
Άλλες έρευνες όπως αυτή του οργανισμού safekids.com συγκλίνουν επίσης στο ίδιο αποτέλεσμα: Ένα αυτοκίνητο άσπρου χρώματος είναι δροσερότερο κατά 6-7 βαθμούς από ένα μαύρο, 2,5 βαθμούς από ένα πράσινο και 3,5 βαθμούς από ένα κόκκινο μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

Τελικά τι χρώμα θα έχει το επόμενο σας αυτοκίνητο μετά το διάβασμα του άρθρου αυτού;

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...