5 Νοε 2014

Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Το πάθημα ενός φίλου

Πολλοί από μας θέλουμε να πουλήσουμε το αυτοκίνητο μας. Βάζουμε λοιπόν μια αγγελία σε έναν δημοφιλή ιστότοπο που φιλοξενεί αγγελίες αυτοκινήτου και περιμένουμε να εμφανιστεί ο υποψήφιος αγοραστής. Μετά από κάποιες συναντήσεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το αυτοκίνητο, εμφανίζεται αυτός που προτίθεται να μας δώσει το αντίτιμο που επιθυμούμε και προχωράμε στην συναλλαγή. Κάτι τέτοιο έκανε κι ο φίλος μας αλλά προέκυψαν στη συνέχεια διαφορετικά πράγματα..


Τον Νοέμβρη του 2013 ο φίλος μας αποφάσισε να πουλήσει το αυτοκίνητο του. Ακολούθησε την διαδικασία που περιγράψαμε και βρήκε τελικά αγοραστή που του έδινε τα χρήματα που ζητούσε. Ωστόσο, δεν κάνανε τη μεταβίβαση άμεσα αλλά ο φίλος μας εξουσιοδότησε τον αγοραστή να την κάνει ο ίδιος. Ο καιρός περνάει και έρχεται το έτος 2014. Ο φίλος μας μαθαίνει ότι δεν έχει γίνει ακόμη η μεταβίβαση και δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας από τον αγοραστή, ο οποίος κυκλοφορεί ανενόχλητος το αυτοκίνητο. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι επιβαρύνεται με το διπλάσιο ποσό για τα τέλη από ότι στην αρχή του έτους.
Μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες του φίλου μας με τον αγοραστή για να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση, ο αγοραστής παρόλο που υπόσχεται ότι θα το κάνει, δεν πραγματοποιεί την υπόσχεση του.
Τον Απρίλιο του 2014 ειδοποιούν τον φίλο μας ότι είναι κατηγορούμενος στο δικαστήριο. Ο λόγος είναι ότι σε έλεγχο αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο ήταν ανασφάλιστο. Ο φίλος μας έπρεπε να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο δικαστήριο. Καθώς είχε αποδείξεις ότι δεν ήταν στην κατοχή του , αθωώθηκε μη γλιτώνοντας όμως τα έξοδα του δικηγόρου και τα έξοδα της ασφάλισης ενός αυτοκινήτου που δεν ήταν στην κατοχή του.
Τον Ιούνιο τον ειδοποιούν ότι έχει δεύτερο δικαστήριο επειδή ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν είχε το δίπλωμα μαζί του.
Αγανακτισμένος ο φίλος μας πληροφορείται ότι πολλές τέτοιες υποθέσεις μεταβίβασης εκκρεμούν πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στους πωλητές να δηλώσουν την εκκρεμή μεταβίβαση στη διεύθυνση συγκοινωνιών και στην Τροχαία. Ωστόσο αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις του ως κάτοχος, δίνει όμως τη δυνατότητα στην αστυνομία να ακινητοποιήσει το όχημα σε επικείμενο έλεγχο αφαιρωντας τις πινακίδες.



Η περιπέτεια του φίλου μας συνεχίζεται. Ο αγοραστής δεν πτοείται από τις ενέργειες αυτές και συνεχίζει να κυκλοφορεί με το αυτοκίνητο. Ο φίλος μας αποφασίζει να ζητήσει πίσω το αυτοκίνητο και μετά από μια ακόμη απόπειρα συνεννόησης με τον αγοραστή, συμφωνούν να γίνει αυτό δίνοντας του πίσω τα χρήματα που έλαβε μείον το ποσό για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Δίνουν ραντεβού στο οποίο ο αγοραστής δεν έρχεται.
Τελικά στην Ελλάδα με την ευγένεια σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνεται τίποτα. Με την παρουσία ενός εμπόρου αυτοκινήτων κι ενός χεροδύναμου φίλου, περιμένουν τον αγοραστή στο μαγαζί του και του παίρνουν με το ζόρι το αυτοκίνητο δίνοντας του το συμφωνηθέν ποσό.

Ποιό είναι το "ηθικόν δίδαγμα" από αυτή την ιστορία;
Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες μην αφήνετε σε εκκρεμότητα τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου που έχετε για πώληση. Όπως διαβάσατε, υπάρχουν ανεύθυνοι ανάμεσα μας που δεν έχουν το ηθικό υπόβαθρο για να σκεφτούν ότι επιβαρύνουν έναν άνθρωπο.

Ολοκληρώνετε τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου σας και να είστε ανένδοτοι αν ο αγοραστής σας ζητήσει αναβολή!

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...