Ανακλινόμενα φώτα: Γιατί εξαφανίστηκαν;

Καθώς τα αυτοκίνητα εξελισόταν με το πέρασμα του χρόνου, πολλές καινοτομίες εμφανίστηκαν αλλά έσβησαν είτε λόγω κόστους, είτε λόγω νέων κανονισμών και προδιαγραφών, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το αγοραστικό κοινό. Τα ανακλινόμενα φώτα στα αυτοκίνητα ήταν μια από αυτές.


Τα ανακλινόμενα φώτα πρωτοεμφανίστηκαν στο μοντέλο Duesenberg Cord 810 το 1936. Ήταν ένας όμορφος και μοντέρνος τρόπος να κρυφτούν τα μεγάλα κυκλικά φώτα των αυτοκινήτων της εποχής.


 H ευρεία εφαρμογή τους έγινε τις δεκαετίες του '60 και του '70 στις ΗΠΑ όπου υπήρχε νόμος που απαγότευε στα αυτοκίνητα αεροδυναμικά σχεδιασμένα φώτα, οπότε ένα πλήθος από μοντέλα υιοθέτησε ανακλινόμενα ή καλυπτόμενα φώτα. Ένας άλλος λόγος που υιοθετήθηκαν από πολλά μοντέλα ήταν η δυνατότητα σχεδιασμού ενός χαμηλότερου και πιο σφηνοειδούς ρύγχους.
Τα ανακλινόμενα φώτα έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά από του ιάπωνες κατασκευαστές που την δεκαετία του '80 και του '90 τα τοποθέτησαν σε μια σειρά από μοντέλα.
Σιγά σιγά η μόδα των ανακλινόμενων φώτων άρχισε να εμφανίζεται όλο και λιγότερο σε αυτοκίνητα καθώς οι νόμοι των ΗΠΑ επέτρεψαν τον σχεδιασμό αεροδυναμικά σχεδιασμένων φώτων αφενός και αφεταίρου τα αεροδυναμικά σχεδιασμένα φώτα έγιναν κομμάτι της αισθητικής του αυτοκινήτου.
Τα τελυταία μοντέλα που είχαν ανακλινόμενα φώτα ήταν η Lotus Esprit μέχρι το 2004 


και η Chevrolet Corvette μέχρι την ίδια χρονιά επίσης.


Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφίες από μια σειρά από μοντέλα που υιοθέτησαν τα ανακλινόμενα φώτα

1969 Dodge Charger Daytona


1970 Porsche 914


1973-1981 Lamborghini Countach


1986 Porsche 944 Turbo coupe


1986 Honda Prelude


1989 Mazda MX5


1993 Porsche 968


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Loading...