9 Μαΐ 2015

Οι γρήγορες κυρίες της Formula 1

Ελάχιστα αθλήματα δίνουν τη δυνατότητα σε άντρες και γυναίκες να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις στο ίδιο πεδίο δράσης. Ένα από αυτά είναι και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και είναι ευχάριστο να δούμε γυναίκες αθλήτριες να ανεβαίνουν στο βάθρο! 



 Η πιο πρόσφατη είδηση που αφορά εξαιρετικά γρήγορες κυρίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει να κάνει με την πρόσληψη της Ισπανίδας Carmen Jorda ως οδηγό εξέλιξης των αυτοκινήτων Formula 1 της Lotus.


Θα μπορούσε να κάνει τον πρώτο αγώνα της επίσης στην Formula 1 στην περίπτωση που ένας από τους 2 οδηγούς της Lotus αδυνατεί να συμμετάσχει σε αγώνα. Προς το παρόν όμως θα συνεισφέρει στην εξέλιξη του αγωνιστικού της ομάδας για το 2015, στη εφαρμογή νέων ιδεών και τεχνολογιών καθώς και στην εξέλιξη του με τη χρήση εξομοιωτή. Με αφορμή την παραπάνω είδηση κάνουμε μια αναδρομή στις γρήγορες κυρίες που έχουν συμμετάσχει αλλά και εμπλακεί στο κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, την Formula 1 από το 1950 που δημιουργήθηκε το πρωτάθλημα οδηγών.
 Παρόλο που ο κόσμος της Formula 1 φαίνεται να είναι αντρική υπόθεση, πέντε γυναίκες οδηγοί αγώνων έχουν συμμετάσχει μεταξύ του 1950 και του 2012 τουλάχιστον σε ένα γκραν πρι, αν και μόνο τρεις από αυτές είδαν τη γραμμή εκκίνησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν αγωνιστεί 622 άντρες. Η γυναίκα που αγωνίστηκε στα περισσότερα γκραν πρι ήταν η ιταλίδα Lella Lombardi, με 17 συμμετοχές και 12 εκκινήσεις.


H Desiré Wilson από τη Νότιο Αφρική έγινε η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει αγώνα Formula, όταν στις 7 Απριλίου του 1980 τερμάτισε πρώτη στο Brands Hatch στη βρετανική σειρά πρωταθλήματος της F1 και δυστυχώς όχι σε αγώνα του επίσημου πρωταθλήματος. Ως αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος, δόθηκε σε μια εξέδρα στο Brands Hatch το όνομά της.


Η γυναίκα που έχει αγωνιστεί πιο πρόσφατα σε γκραν πρι της Formula 1 είναι η ιταλίδα Giovanna Amati στο πρωτάθλημα του 1992.


Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται όλες οι γυναίκες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα γκραν πρι.

Όνομα
Εθνικότητα
Σεζόν
Ομάδες
Συμμετοχές (εκκινήσεις)
Maria Teresa de Filippis
Ιταλία
1958-59
Maserati, Behra-Porsche
5 (3)
Lella Lombardi
Ιταλία
1974-76
March, RAM, Williams
17 (12)
Divina Galica
Αγγλία
1976, 1978
Surtees, Hesketh
3 (0)
Desiré Wilson
Νότιος Αφρική
1980
Williams
1 (0)
Giovanna Amati
Ιταλία
1992
Brabham
3 (0)

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι πέντε γυναίκες που έχουν συμμετάσχει σε αγώνα F1, δεν οδηγούσαν κάποιο αξιόλογο αγωνιστικό αυτοκίνητο κάτι που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα που κατάφεραν.
Κάποιες  γυναίκες οδηγοί έχουν συμμετάσχει σε δοκιμές αγωνιστικών με ομάδες της Formula 1. Η οδηγός των αγώνων IndyCar Sara Fisher συμμετείχε σε μια διαδρομή επίδειξης με το αγωνιστικό της ομάδας McLaren μετά τα πρώτα πρακτικά για το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών το 2002. Η Katherine Legge έκανε δοκιμές με αγωνιστικά της Minardi στην πίστα Vallelunga το 2005.
Άλλες γυναίκες οδηγοί έχουν συνάψει κατά καιρούς συμβόλαιο με κάποια ομάδα της Formula 1 σε πόστα  δοκιμών και εξέλιξης. Το 2012, η Williams υπέγραψε συμβόλαιο με τη  Susie Wolff ως οδηγός για δοκιμές και για εξέλιξη, και η María de Villota ήταν οδηγός δοκιμών για την Marussia μέχρι την ατύχημα της το 2012 και το θάνατο της την επόμενη χρονιά. Το 2014, η ομάδα Sauber υπέγραψε με την οδηγό αγώνων  IndyCar Simona de Silvestro ως συνεργαζόμενη οδηγός, με στόχο να αγωνιστεί το 2015. Το 2015 ομάδα Formula 1 της Lotus υπέγραψε συμβόλαιο με την Carmen Jordá, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει και ενδεχόμενη συμμετοχή σε αγώνα.
Σημεία αναφοράς
Η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε σε αγώνα της Formula 1 ήταν η Maria Teresa De Filipis στο γκραν πρι του Μονακό.το 1958.


Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε πόντους σε έναν αγώνα ήταν η Lella Lombardi το  1975 στο Ισπανικό γκραν πρι όταν τερμάτισε στην 6η θέση του αγώνα.
Ο πρώτος αγώνας με περισσότερες από μία γυναίκες αγωνιζόμενες ήταν το 1976 στο Βρετανικό γκραν πρι.


Είναι τελικά ο κόσμος της Formula 1 φτιαγμένος μόνο για άντρες; Από άποψη φυσικής κατάστασης ένα γκραν πρι της Formula 1 είναι πολύ απαιτητικό ιδιαίτερα όσον αφορά την αντοχή των μυών που στηρίζουν το λαιμό. Οι γυναίκες με 30% λιγότερη μυϊκή μάζα θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά σε σύγκριση με έναν άντρα για να πετύχουν αυτή την φυσική κατάσταση σύμφωνα με τον Dr Riccardo Ceccarelli που παρέχει ιατρική υποστήριξη στις ομάδες Toro Rosso και Lotus. Εκτός από πολύ καλή φυσική κατάσταση το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί σε έναν αγώνα της F1 ταιριάζει ίσως περισσότερο στην αντρική φύση χωρίς όμως να αποκλείει τη συμμετοχή μιας γυναίκας σύμφωνα με τον ίδιο γιατρό.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...