25 Οκτ 2016

Άνοδος στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων την τελευταία διετία

Καθώς διανύουμε έξι και πλέον χρόνια μέσα στην χρηματοοικονομική κρίση, για πρώτη φορά σύμφωνα με τα δεδομένα που διατηρούμε στο carblogger.gr παρατηρούμε άνοδο στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων


Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην ευνοϊκή αντιμετώπιση των παλιότερων αυτοκινήτων από την κυβέρνηση ως προς τα τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα αλλά και στο γεγονός ότι τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απαιτούν αρκετά έως πολύ λιγότερα χρήματα για την απόκτησή τους.
Έτσι, όπως ακριβώς και πριν 2 χρόνια, καταγράψαμε για κάποια δημοφιλή στην ελληνική αγορά μοντέλα την τιμή που έχουν σήμερα ως καινούργια  και στη συνέχεια, ανατρέξαμε σε sites που παρέχουν on-line αγγελίες αυτοκινήτων όπως το car.gr, automoto.gr και mynextcar.gr. Σημειώσαμε τον μέσο όρο της τιμής των προσφερόμενων μεταχειρισμένων ανά δυο έτη μέχρι και το 20ο έτος της ηλικίας τους, οπότε υπολογίσαμε την ποσοστιαία απαξίωση της τιμής του κάθε αυτοκινήτου ανά δυο έτη, σε σχέση με την τιμή αγοράς του.
Έτσι με βάση τα δεδομένα που διατηρούμε στο carblogger.gr, παρατηρούμε μια άνοδο στις τιμές των μεταχειρισμένων που φτάνει σε σύγκριση με τα στοιχεία που έχουμε προ διετία μέχρι και 6%!
Έτσι σύμφωνα με τις τιμές των μεταχειρισμένων το έτος 2014 και τις σημερινές τιμές που συλλέξαμε από ιστότοπους που φιλοξενούν αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, δημιουργήσαμε το παρακάτω διάγραμμα:


Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, είναι φανερή η άνοδος των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το έτος 2016 (μπλε γραμμή στο διάγραμμα) σε σύγκριση με το έτος 2014 (κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα).
Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 6 ετών, όπου η αύξηση φτάνει το 6% μεταξύ των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του έτους 2014 και αυτών του 2016.
Μετά τα 12 έτη, η διαφορά μεταξύ των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πάντα υπέρ των των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το έτος 2016, αρχίζει να αμβλύνεται. Στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα 20 ετών, η διαφορά έχει μειωθεί στο 2%

Σαν συμπέρασμα με βάση τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι η έλλειψη χρημάτων καθώς η κρίση βαθαίνει προκαλεί την στροφή του αγοραστικού κοινού στο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Λόγω της ζήτησης αυτής, οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα σε αυτά που είναι ηλικίας μεταξύ 4-8 ετών τα οποία δεν έχουν χάσει την γιαλάδα του "σχεδόν καινούργιου", οπότε και προτιμούνται.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...