5 Ιουλ 2022

Τέσσερα πρωτοπόρα Crossover αυτοκίνητα από τη δεκαετία του..'80!

Η δημοφιλή κατηγορία των crossover / suv ή απλά crossover καλά κρατεί στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού σήμερα. Ωστόσο η ιδέα ενός επιβατικού με σχετικά μεγάλη απόσταση από το έδαφος και κάποιες δυνατότητες εκτός δρόμου, δεν είναι καινούργια ιδέα. Στο άρθρο αυτό, θα δούμε τέσσερα αυτοκίνητα που και design είχαν και δυνατότητες εκτός δρόμου από τη μακρυνή δεκαετία του..80!

Το πρώτο crossover όχημα, φαίνεται να είναι το Matra Rancho, που σχεδιάστηκε από τα χέρια το συμπατριώτη μας Αντώνη Βολάνη και κυκλοφόρησε το 1977 και ήταν βασιμένο στο ταπεινό Simca 1100. 

Άλλοι θεωρούν ότι το πρώτο crossover ήταν το AMC Eagle που κατασκευάστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και διέθετε και σύστημα τετρακίνησης.

Τη δεκαετία του '80, παρουσιάστηκαν κάποιες αξιόλογες προτάσεις στην κατηγορία των crossover. Τέσσερεις σημαντικές από αυτές τις προτάσεις κατά την απόψή μας στο carblogger.gr θα δούμε παρακάτω.

Fiat Pande 4X4 (1980-03)


Η πρώτη γενιά του Fiat Panda παρουσιάστηκε και σε έκδοση 4Χ4 και ομολογουμένως τα πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις. Παρόλο που δεν ήταν καθαρόαιμο εκτός δρόμου όχημα, τα πήγαινε πολύ καλά κατατροπώνοντας μεγαλύτερα και δυνατότερα οχήματα. Η έκδοση 4Χ4 λόγω της επιτυχίας της, συνεχίστηκε να προσφέραται και στις δυο επόμενες γενιές του μοντέλου.


Honda Civic Shuttle (1987-93)


Όπως μαρτυράει και τοόνομα το Civic Shuttle βασιζόταν στην τέταρτη γενιά του Honda Civic. Και στην περίπτωση του Shuttle υπήρχε τετρακίνηση, με περιορισμένες δυνατότητες όμως εκτός δρόμου. Η όψη του όμως θυμίζει αρκετά σύγχρονες crossover υλοποιήσεις!

Toyota Tercel (1986-90)


Το Tercel ήταν άλλη μια περίπτωση τετρακίνητου crossover που βασιζόταν στο ταπεινό επιβατικό Tercel έχοντας χαρακτηριστικά υπεριψωμένου station wagon. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η τετρακίνηση του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί σε λασπωμένους και χιωνισμένους δρόμους, χωρίς όμως να έχει τις δυνατότητες εκτός ενός γνήσιου 4Χ4

VW Golf Syncro (1986-92)

Οι Γερμανοί τόλμησαν με το Golf Syncro και έδωσαν στο Golf της δεύτερης γενιάς μια περιπετειώση όψη αλλά και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Το εφοδίασαν επίσης με ένα προχωρημένο για την εποχή του σύτημα τετρακίνησης που 'οπως φαίνεται από την εμφάνιση του έδινε αρκετά καλές επιδόσεις εκτός δρόμου. Και όλα αυτά το..1986!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...