27 Απρ 2011

Peugeot 106 Rallye. Για πάντα στην καρδιά μου

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου έχω αναφερθεί σε αυτοκίνητα ονείρων και στη γοητεία της πίσω κίνησης. Ωστόσο, για μένα, αλλά και για πολλούς άλλους, η απόλαυση στη οδήγηση δεν προϋποθέτει αυστηρά την οδήγηση ενός ακριβού (ή πρώην ακριβού) αυτοκινήτου, ούτε ενός πισωκίνητου. Προϋποθέτει ένα αυτοκίνητο που να «μιλά» στην καρδιά του οδηγού..Πρόθυμο για γκάζια, οδική συμπεριφορά που να εξιτάρει χωρίς να στερεί τη χαλάρωση μιας ήρεμης διαδρομής, αλλά την ίδια στιγμή να δίνει τη χαρά του ετοιμοπόλεμου σε μια κόντρα στα ίσια με πολύ δυνατότερα και ακριβότερα αυτοκίνητα.. Κι όμως υπάρχει ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται με υπερθετικό βαθμό σε όλες τις παραπάνω αξιώσεις. Το Peugeot 106 Rallye!



Συμβιώσαμε μαζί για τρια χρόνια και μου έμαθε τι θα πει σπορ οδήγηση..Έμαθα να οδηγώ με ρυθμούς ασύλληπτους για τα μέτρα του μέσου οδηγού. Διεύρυνα κατά πολύ τα όρια μου σαν οδηγός και έμαθα να μη φοβάμαι να μπω με πολλά σε μια στροφή και το σημαντικότερο να μη φοβάμαι τι θα γίνει όταν αρχίζει να χάνεται η επαφή του ελαστικού με το δρόμο. Ήθελα οδήγηση με γραμμές το Rallye άκουγε υποδειγματικά τις εντολές μου στο τιμόνι και το γκάζι. Υπερέβαλα και σήκωνα το πόδι από το γκάζι στη στροφή, το αυτοκίνητο υπέρστρεφε τόσο όσο να διορθώσει την πορεία του..Θαυμα!
Προβλήματα με τη δουλειά; Με τον σύντροφο; Μελαγχολία; Μια βόλτα με το ραλάκι ήταν αρκετή για να σου φέρει πίσω το χαμόγελο στα χείλη!
Ποτέ δε θα ξεχάσω τη φάτσα ενός κατόχου μιας Mercedes Ε class πολλών χιλιάδων κυβικών όταν έκανε τα πάντα για να με προσπεράσει σε ένα ταξίδι μου που περιελάμβανε την ορεινή διαδρομή στο βουνό Μπράλος! Όσο και να προσπαθούσε, πλησίαζε στις ευθείες και απομακρυνόταν στις στροφές! Και είχε πολλές στροφές ο Μπράλος οπότε με την όρεξη έμεινε!
Εκεί όμως που «προσκήνυσα» ήταν όταν δεν οδηγούσα εγώ αλλά η γυναίκα μου! Κάπου σε μια διαδρομή στην Πελλοπόνησο όταν από λάθος εκτίμηση μπήκε σε έναν ελιγμό (πολύ απότομη στροφή 180 μοιρών) με 80 ή 90 στο κοντέρ! Το ραλάκι άρχισε να υποστρέφει, η γυναίκα μου σήκωσε το πόδι από το γκάζι αντανακλαστικά και ήρθε η διόρθωση με υπερστροφή τόση όσο χρειαζόταν..και ούτε γάτα ούτε ζημια! Από τη μια ήμουν ενθουσιασμένος με το rallye από την άλλη οργισμένος με την καλή μου που μετά από τα σχετικά «γαλλικά», δεν ξαναάγγιξε το τιμόνι του..
Μια άλλη εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου είναι η συμμετοχή μου στο 1ο trackday που είχε διοργανώσει το club των κατόχων του σπορ εκδόσεων του Peugeot 106 στην πίστα των Σερρών το 2005! Σε μια άριστα οργανωμένη εκδήλωση είχαμε τη δυνατότητα για μια ολοκληρη μέρα να οδηγούμε μέσα στην καλύτερη πίστα των βαλκανίων με ένα από τα καλύτερα fun to drive αυτοκίνητα στον κόσμο! Ήταν απολαυστικό να δοκιμάζεις πράγματα που δεν τολμούσες να κάνεις σε δημόσιο δρόμο με τριψήφιες ταχύτητες χωρίς το άγχος της έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής σου και της ακεραιότητας του αυτοκινήτου σου! Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα κράνος υψηλή πίεση στα ελαστικά καθώς και υπακοή σε 2-3 βασικούς κανόνες οδήγησης στην πίστα για λόγους ασφαλείας. Το αποτέλεσμα εκτός από τη συγκλονιστική εμπειρία ήταν και ένας προσωπικός χρόνος στην πίστα γύρω στο 1:40 κάτι που μόνο κάποιες σπορ κατασκευές 200 + ίππων θα μπορούσαν να τον ξεπεράσουν!



Όλες οι όμορφες ιστορίες έχουν ένα τέλος, όχι απαραίτητα δυσάρεστο. Καθώς λοιπόν περιμέναμε νέο μέλος στην οικογένεια, αποφάσισα ότι ήθελα ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Γι αυτό το λόγο, το ραλάκι άλλαξε χέρια για να κάνει χαρούμενο κάποιον άλλο ιδιοκτήτη

Υ.Γ1
Ένα πολύ ωραίο άρθρο αφιερωμένο στο 106 Rallye μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ


Υ.Γ2
Ανέφερα προηγουμένως για το Peugeot 106 Rallye ότι είναι ένα από τα πιο fun to drive αυτοκίνητα στον κόσμο. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο Jeremy Clarkson και οι συνεργάτες του σε μια εκπομπή του TopGear στο τέλος των 90's, όπου έβγαλαν το Peugeot 106 GTI (ίδιο αυτοκίνητο με το rallye με παραπάνω όμως εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας) το δεύτερο καλύτερο αυτοκίνητο σε οδική συμπεριφορά σ' όλο τον κόσμο! Δείτε τα σχετικά videos:






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...