7 Οκτ 2013

Ελέγχοντας το ιστορικό από ένα μεταχειρισμένο αυτοκινήτο

Βλέπουμε συχνά σε αγγελίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κάποια συνήθη χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες στην περιγραφή τους όπως "πρώτο χέρι", "ατρακάριστο" κλπ. Αναρωτιώμαστε "είναι αλήθεια όλα αυτά που γράφει ή μας λέει ο ιδιοκτήτης;" "αξίζει το αυτοκίνητο που έχω σκοπό να αγοράσω;". Τελικά υπάρχουν τρόποι να εξακριβώσουμε τα λεγόμενα των ιδιοκτητών και να δούμε αν το αυτοκίνητο που κοιτάμε αξίζει πραγματικά; Υπάρχουν και θα τους αναφέρουμε στο άρθρο αυτο.




Σε προηγούμενο μας άρθρο είχαμε ασχοληθεί στο carbloggergr με τρόπους πως να διαπιστώσουμε αν ένα αυτοκίνητο δείχνει τα παραγματικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τρόπους να ελέγξουμε το ιστορικό ενός αυτοκινήτου. Θα δούμε πως μπορούμε να βρούμε ποιοι και πόσοι ιδιοκτήτες είχαν το αυτοκίνητο στην κατοχή τους και αν είχε κάποιο ατύχημα το αυτοκίνητο. Θα δούμε επίσης κάποιες ενδείξεις που μαρτυρούν ένα βεβαρυμένο παρελθόν στο αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει.
Γιατί όμως να μας ενδιαφέρει ποιοι ιδιοκτήτες και πόσοι είχαν το αυτοκίνητο; Διότι αυτό είναι μια ένδειξη της μεταχείρισης που έχει υποστεί το αυτοκίνητο. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποφύγουμε είναι να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο που ο προηγούμενος κάτοχος ήταν εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων. Τέτοια αυτοκίνητα τυγχάνουν πολύ κακής μεταχείρισης διότι έχουν οδηγηθεί από πάρα πολλούς οδηγούς που δεν τους νοιάζει πολλές φορές η μεταχείρισης τους. Γι αυτό, κάθε 3-4 χρόνια οι εταιρίες αυτές αλλάζουν τον στόλο των αυτοκινήτων τους για να μην τους βγάλουν ζημιές. Συνήθως είναι μικρής ηλικίας και δεν έχουν απαραίτητα μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων.
Οι έμποροι, αλλά και κάποιοι ιδιώτες αυτοκινήτων για να κρύψουν το ιστορικό ενός τέτοιου αυτοκινήτου αλλάζουν τα νούμερα των πινακίδων τους. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, αλλά και να εξακριβωθεί το ιστορικό του αυτοκινήτου.
Ένας ακόμη λόγος που οι έμποροι / προηγούμενοι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αλλαγή πινακίδων είναι για να αποκυφθεί το ιστορικό από κάποιο σοβαρό τρακάρισμα.
 Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς λοιπόν σαν υποψήφιοι αγοραστές για να αποφύγουμε να αποκτήσουμε ένα αυτοκίνητο με βεβαρυμένο ιστορικό;

1) Να προσέξουμε την άδεια κυκλοφορίας. Υπάρχουν κάποιες πολύ απλές ενδείξεις που αν τις παρατηρήσουμε θα γλιτώσουμε από την αγορά ενός ταλαιπωρημένου ή άσχημα τρακαρισμένου αυτοκινήτου. Στην άδεια αναγράφεται αν έχει γίνει αλλαγή πινακίδας και γράφεται επίσης το νούμερο της προηγούμενης πινακίδας εάν έχει γίνει αλλαγή. Γράφεται επίσης και το χρονικό διάστημα κατοχής του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Εάν το διάστημα κατοχής του αυτοκινήτου από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη είναι πολύ μικρό (π.χ 3 μήνες), τότε αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη για να μην προβούμε στην αγορά του καθώς ο ίδιος θέλει να το "ξεφορτωθεί"!

2) Έστω ότι έχουμε καταλήξει σε κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θέλουμε να αγοράσουμε. Τότε μπορούμε να ζητήσουμε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες από τη Δ/νση Συγκοινωνιών κάνοντας σχετική αίτηση στο μηχανολογικό. Έτσι θα ξέρουμε ποιοι και πόσοι είχαν στην κατοχή τους το αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει.

3) Να απευθυνθούμε σε μια ασφαλιστή εταιρία. Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν πρόσβαση σε ένα ηλκτρονικό μητρώο όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί. Έτσι μπορούμε να ζητήσουμε σχετική έρευνα από μια ασφαλιστική εταιρία δίνοντας την πινακίδα του αυτοκινήτου και να διαπιστώσουμε αν έχει εμπλακεί ή όχι σε κάποιο σοβαρό ατύχημα το αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει. Κάποιοι έμποροι / ιδιοκτήτες ξέρουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή, γι αυτό και αλλάζουν  τα νούμερα των πινακίδων.

Με αυτούς τους παραπάνω απλούς τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε κακοτοπιές στην αγορά ενός μεταχειρισμένου και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...