12 Νοε 2013

Αυτοκίνητα cabrio και roadster: υπέρ και κατά

Η κρίση εκτός από τα στραβά, έχει και τα καλά της..Ένα από τα δεύτερα είναι ότι βρίσκουμε αυτοκίνητα σε απίστευτα χαμηλές τιμές, αυτοκίνητα που μόνο στα όνειρα μας μπορούσαμε να τα οδηγούμε. Ειδικά αυτοκίνητα τύπου roadster και cabrio μπορεί κανείς να βρει σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και με 2000 ευρώ! Τι συνεπάγεται όμως η κατοχή και η συντήρηση ενός αυτοκινήτου τέτοιου τύπου; Το θέμα θα το αναλύσουμε στο άρθρο αυτό.


Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των υπέρ και των κατά, ας δούμε τι ακριβώς ορίζουμε cabrio και roadster αυτοκίνητα.
Roadster είναι ένα ανοικτό (χωρίς σταθερή οροφή διθέσιο αυτοκίνητο με έμφαση στην σπορ οδική συμπεριφορά. Συνήθως τα roadster έχουν μαλακή οροφή, γίνονται όλο και πιο συχνές οι αναδιπλούμενες μεταλλικές οροφές. Τα πιο συχνά συναντώμενα roadster στην ελληνική αγορά είναι τα Mazda MX5, Toyota MR2, Smart Roadster, Mercedes SLK κλπ.


Cabrio είναι επίσης ένα ανοιχτό χωρίς σταθερή οροφή αυτοκίνητο. Η διαφορά με το roadster έγκειται στο ότι ένα κάμπριο μπορεί να είναι και τετραθέσιο. Συνήθως έχει ως βάση κάποιο μοντέλο με σταθερή οροφή, και ως εκ τούτου κληρονομεί τα οδικά χαρακτηριστικά του μοντέλου που βασίζεται. Δεν είναι τόσο χαμηλό όσο ένα τύπου roadster. Μπορεί να έχει είτε μαλακή, είτε αναδιπλούμενη μεταλλική οροφή. Τα συχνότερα συναντώμενα cabrio στην ελληνική αγορά είναι τα Peugeot 206 και 207, BMW σειράς 3, Opel Tigra κλπ.


Μετά τη παραπάνω διευκρίνιση, μπορούμε να προχωρήσουμε στα υπέρ και κατά που συνεπάγεται η κατοχή ενός αυτοκινήτου τέτοιου τύπου

Υπέρ:

-Άμεση επαφή με το περιβάλλον.  Τα αυτοκίνητα αυτά μας δίνουν όταν είναι ανοιχτά αυτή τη μοναδική αίσθηση της επαφής με το περιβάλλον. Η ορατότητα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις, το αεράκι χαϊδεύει το πρόσωπο, οι μυρωδιές της φύσης έρχονται αφιλτράριστες στη μύτη μας σε μια διαδρομή στην εξοχή! Μια συνηθισμένη βόλτα μπορεί να γίνει συναρπαστική όταν γίνεται με ένα τέτοιο αυτοκίνητο.
-Όμορφο σχήμα. Σχεδόν όλα ανεξαρτήτως τα roadster έχουν κάτι το μαγευτικό στην εμφάνιση τους. Λίγο το μακρύ ρύγχος, το φαρδύ και χαμηλό προφίλ, η σπορ γραμμή είναι στοιχεία που παγιδεύουν το μάτι. Εδώ τα cabrio αν και ως επί το πλείστον ομορφότερα από τις κλειστές εκδόσεις που βασίζονται, δεν φτάνουν πλην μερικών εξαιρέσεων τη γοητεία των roadster
-Πρεστίζ. Ο κάτοχος ενός τέτοιου αυτοκινήτου κερδίζει πόντους στα μάτια του κόσμου οδηγώντας ένα ανοιχτό αυτοκίνητο. Ειδικά οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου γοητεύονται από τέτοια αυτοκίνητα.αλλά και από τους ιδιοκτήτες τους.
-Οδική συμπεριφορά. Όπως γράψαμε παραπάνω τα roadster είναι αυτοκίνητα που φτιάχτηκαν για να συγκινούν οδηγικά τον ιδιοκτήτη τους. Το χαμηλό κέντρο βάρος τους και η ιδανική κατανομή βάρους τους δίνουν το χάρισμα της πολύ καλής οδικής συμπεριφοράς. Αν προσθέσουμε και την πίσω κίνηση που είναι χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των roadster, έχουμε το ιδανικό κοκτέηλ για την τέλεια διαδρομή. Εδώ τα cabrio υπολείπονται, καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα οδικά χαρακτηριστικά των κλειστών εκδόσεων που βασίζονται.

Κατά:

-Εύκολος στόχος κλοπής και κακής βούλησης. Ισχύει για τα cabrio και roadster με μαλακή οροφή. Η οροφή αυτή μπορεί να σκιστεί με ένα μεγάλο μαχαίρι ίσως όχι εύκολα αλλά είναι δυνατόν. Έτσι ο κλέφτης έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου για να κλέψει πράγματα ή το ίδιο το αυτοκίνητο. Πολλές φορές επειδή τα αυτοκίνητα αυτά θεωρούνται σύμβολα πλούτου, προκαλούν την κακία του κόσμου που προκαλούν ζημιές μόνο γι αυτό, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Αυτό δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα του τύπου αυτού με μεταλλική οροφή.
-Στεγανότητα. Η μαλακή οροφή σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να προστατέψει το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε μια ισχυρή νεροποντή, με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά. Αυτό δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα του τύπου αυτού με μεταλλική οροφή επίσης.
-Ακαμψία αμαξώματος. Ειδικά στα cabrio, λόγω του ότι το αυτοκίνητο δεν έχει σταθερή οροφή, το αμάξωμα δεν "δένει" από το πάνω μέρος όπως τα αυτοκίνητα με σταθερή οροφή με αποτέλεσμα η ακαμψία στις περισσότερες περιπτώσει να είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα παρόλες τις ενισχύσεις που έχουν στο αμάξωμα τους. Η μειωμένη ακαμψία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οδική συμπεριφορά και στην παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσει για τα roadster γιατί έχουν σχεδιαστεί σξαρχής για να είναι ανοιχτά.
-Χώροι: Για τα αυτοκίνητα roadster που είναι αυστηρά διθέσια, αυτό είναι δεδομένο ότι μόνο δυο άτομα μπορούν να το απολαύσουν. Για τα cabrio, αν έχουν και πίσω θέσεις, αυτές είναι συνήθως πολύ μικρές και μόνο για μικρές διαδρομές μπορούν να φιλοξενήσουν επιβάτες. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου cabrio μοντέλα έχουν αρκετά καλούς χώρους και για τους πίσω, πάντα όμως μικρότερους από αυτούς των μοντέλων που έχουν ως βάση. Επίσης λόγω δέσμευσης για την οροφή χώρου στο πορτ μπαγκάζ, ο χώρος αποσκευών είναι πολύ περιορισμένος, όταν το αυτοκίνητο είναι ανοιχτό.
-Αξιοπιστία μηχανισμού οροφής. Ο μηχανισμός για το άνοιγμα-κλείσιμο της οροφής ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα με μεταλλική οροφή είναι αρκετά πολύπλοκος  κάτι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μετά από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα χρήσης. Τα αυτοκίνητα με μαλακή οροφή έχουν απλούστερο μηχανισμό οπότε είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργηθεί βλάβη στο μηχανισμό τους.
-Θόρυβος. Ισχύει για τα αυτοκίνητα με μαλακή οροφή. Όσο και καλοσχεδιασμένη να είναι η μαλακή οροφή, δεν εφαρμόζει με τον ίδιο άψογο τρόπο όπωςι η μεταλλική οροφή ή στα κλειστά αυτοκίνητα που το πάνω μέρος του αυτοκινήτου είναι ένα σώμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι αεροδυναμικοί θόρυβοι ειδικά στις μεγάλες ταχύτητες.
-Ορατότητα από τους άλλους. Ισχύει για τα roadster. Λόγω του πολύ χαμηλού ύψους τους, δυ΄σκολα γίνονται ορατά από ψηλότερα οχήματα όπως τα 4Χ4, SUV, van, φορτηγά  όταν βρίσκονται στο πίσω ή πλάγιο μέρος τους
-Προστασία από καυσαέρια. Όταν είναι ανοιχτό το αυτοκίνητο λογικό είναι να μην έχουν οι επιβάτες προστασία από τα καυσαέρια της πόλης.

Παρόλο που από πρακτικής άποψης τα "κατά" είναι περισσότερα από τα "υπέρ", πολλοί φίλοι και γνωστοί μας δεν αλλάζουν με τίποτα την αίσθηση του ανοιχτού ουρανού και την αίσθηση της ελευθερίας που δίνει ένα ανοιχτό αυτοκίνητο! Η απόφαση δική σας.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...