22 Ιαν 2016

Πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν στις πόρτες των αυτοκινήτων;

Κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μας κάνουμε μια ασυναίσθητη κίνηση και ανοίγουμε την πόρτα του. Αναρωτηθήκαμε ωστόσο ποτέ πως αλλιώς θα μπορούσαμε να ανοίξουμε την πόρτα του αυτοκινήτου μας; Ας πάμε να δούμε πόσοι διαφορετικά θυρών αυτοκινήτων υπάρχουν και με ποιόν τρόπο ανοίγουν!

Κατά καιρούς, οι σχεδιαστές αυτοκινήτων είτε για να λύσουν πρακτικά προβλήματα, είτε για να εντυπωσιάσουν τους υποψήφιους αγοραστές τους, σκέφτηκαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να ανοίξει κανείς ένα αυτοκίνητο. Έτσι σχεδίασαν πολλούς και διαφορετικούς τύπους θυρών  συνήθως που συνήθως κόσμησαν εξωτικά αυτοκίνητα. Ας πάμε λοιπόν στο carblogger.gr να δούμε όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους  αλλά και τρόπους που μπορεί να ανοίγει μια πόρτα σε ένα αυτοκίνητο.

1. Συμβατικές πόρτες (conventional doors)

Είναι οι πόρτες που ανοίγουν όπως και η πόρτα του σπιτιού μας. Στηρίζονται με έναν ή δυο μεντεσέδες και ανοίγουν με τέτοιον τρόπο που αν κινείται το αυτοκίνητο να κλείνουν από τη ροή του αέρα. Γι αυτό τον λόγο θεωρούνται και σχετικά ασφαλείς

2. Πόρτες αυτοκτονίας (suicide doors)



Ο λόγος που ονομάζονται οι πόρτες αυτές έτσι, είναι  διότι υπήρχε στο παρελθόν πιθανότητα να ανοίξουν κατά την κίνηση του αυτοκινήτου προς τα εμπρός. Γι αυτό τον λόγο είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές. Σήμερα βλέπουμε ξανά κάποιες υλοποιήσεις σε σύγχρονα μοντέλα, καθώς ο κίνδυνος αυτός λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας δεν υπάρχει.

3. Πόρτες - ψαλίδι (scissor doors)


Οι πόρτες αυτές ανοίγουν προς τα πάνω με την περιστροφή τους κάτω από την κολώνα του παρμπρίζ. Εκτός από εντυπωσιακές, οι πόρτες αυτές εξυπηρετούν στο να δίνουν τη δυνατότητα στον επιβάτη τους να βγαίνει από το αυτοκίνητο ακόμη και είναι κάθετα παρκαρισμένο κοντά σε άλλο αυτοκίνητο. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο εκθεσιακό πρωτότυπο Alfa Romeo Carabo το 1967

4. Πόρτες - πεταλούδες (Butterfly doors)


Ο τρόπος που ανοίγουν οι πόρτες αυτές μοιάζει πολύ με τις πόρτες - ψαλίδια. Κινούνται κι αυτές προς τα πάνω καθώς ανοίγουν στηριζόμενες όμως ετκός από το σημείο κάτω από την κολώνα του παρμπρίτζ και σε ένα σημείο πάνω από το αυτό. Συνήθως αποτελούνται και από ένα κομμάτι της οροφής. Το πρώτο αυτοκίνητο που είχε τέτοιες πόρτες ήταν η Alfa Romeo 33 Strandale to 1967.

5. Πόρτες - φτερά γλάρου (Gull-wing doors)


Και στον τύπο αυτό οι πόρτες ανοίγουν προς τα επάνω, η περιστροφή τους όμως γίνεται από την οροφή του αυτοκινήτου. Το πρώτο αυτοκίνητο με τέτοιες πόρτες ήταν η Mercedes SL 300

6. Συρόμενες πόρτες (sliding doors)


Είναι οι πόρτες που σύρονται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με το σώμα του αυτοκινήτου για να ανοίξουν.

7. Πόρτες οροφής (canopy doors)


Οι πόρτες αυτές στην ουσία είναι η οροφή και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μαζί που ανοίγει προς τα επάνω. 

8. Εξαφανιζόμενες πόρτες (dissapearing doors)


Και όμως υπάρχουν και τέτοιες! Είναι οι πόρτες που ανοίγοντας "χώνονται" στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Πρώτη η BMW Z1 χρησιμοποίησε τον τρόπο αυτό ανοίγματος.

Κατά καιρούς  έχουν παρουσιαστεί κυρίως σε εκθέσεις και μοντέλα που οι πόρτες τους ανοίγουν με πολλούς και διάφορους ασυνήθιστους τρόπους που θα λέγαμε είναι υποπεριπτώσεις των τρόπων που αναφέραμε.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...