22 Νοε 2017

ZAZ Zaporozhets: Το αυτοκίνητο του λαού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης!

Όταν μιλάμε για το "αυτοκίνητο του λαού" στο δυτικό κόσμο, ο νους πάει στην Volkswagen (Volkswagen = αυτοκίνητο του λαού) και το "κατσαριδάκι" (Beetle). Στην αχανή σοσιαλιστική πρώην Σοβιετική Ένωση ωστόσο ένα άλλο ηρωικό αυτοκίνητο είχε τον τίτλο αυτόν: το ZAZ Zaporozhets!

Η πρώτη γενιά του φημισμένου στο ανατολικό μπλόκ Zaporozhets (ΖΑΖ 965) παράχθηκε μεταξύ των ετών 1960-69 σύμφωνα με τις πηγές που βρήκαμε στο carblogger.gr. Παρόλο που η δημιουργία του εμπνεύστηκε από το Fiat 600, δεν είχε μηχανολογικά καμία σχέση με αυτό. 
 
 
Ο κινητήρας βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ήταν ένας αερόψυκτος V4 που κατά τη διάρκεια παραγωγής του αυτοκινήτου είχε διάφορετικές χωρητικότητες και ιπποδυνάμεις που έφτασαν μέχρι τα 887 κ.εκ. και τους 27 ίππους. Το αυτοκίνητο ήταν το πιο προσιτό αυτοκίνητο στη Σοβιετική Ένωση, κάτι που κράτησε ψηλά τη δημοτικότητα του. Επιπρόσθετα ήταν φημισμένο για την πολύ καλή πρόσφυσή του σε απότομες πλαγιές, λόγω του υψηλού κέντρου βάρους του κινητήρα του, κάτι που ωστόσο το καθιστούσε ασταθές στις στροφές. Ήταν επίσης αξιόπιστο και εύκολα επισκευάσιμο.

Η δεύτερη γενιά του αυτοκινήτου παράχθηκε μεταξύ 1966-94 και είχε ακόμη μεγαλύτερη απήχηση. Το σχήμα του αυτοκινήτου ήταν 100% σχεδιασμένο από μηχανικούς της ZAZ και είχε δικό του χαρακτήρα.


Διατήρησε όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του κάνωντάς το παράλληλα καλύτερο στους τομείς των αναρτήσεων, της υπερθέρμανσης της μηχανής, του θορύβου και των διαθέσιμων χώρων.
Η πιο δημοφιλής έκδοση του ήταν το 968Μ που παράχθηκε μεταξύ του 1979 μέχρι το τέλος της παραγωγής του το 1994 με κινητήρες πάλι αερόψυκτους με διάταξη V4 και ισχύ που έφταναν μέχρι και τους 50 ίππους.
Η έκδοση αυτη του αυτοκινήτου εξάχθηκε και σε χώρες της Ευρώπης πέρα από το ανατολικό μπλοκ με τα ονόματα Jalta και Eliette.
Συνολικα 3,422,444 ZAZ Zaporozhets ολων των γενεών παράχθηκαν, αριθμός που συναγωνίζεται τις πωλήσεις από πολλά σύγχρονα μοντέλα που είχαν πωλήσεις ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...