28 Μαΐ 2018

Toyota IQ: Γιατί δεν πέτυχε;

Το IQ ήταν ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο της Toyota που παρουσιάστηκε το 2008 προσφέροντας χαριτωμένη σχεδίαση μήκος κάτω από 3μ και χώρους για 3+1. Είχε με άλλα λογια όλα ή σχεδόν όλα τα εφόδια για πετυχημένη εμπορική σταδιοδρομία. Τι πήγε στραβά όμως και το έξυπνο IQ δεν πέτυχε το στόχο του;


Με το λανσαρισμα του στην αγορά, το IQ απεσπασε πολυ θετικες κριτικές απο τον αυτοκινητιστικό  τυπο και χαρακτηριστικε εξ αρχής ως καινοτόμο στους τομείς της πρακτικότητας και της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, για τα στάνταρ της κατηγορίας του. Παράλληλα, διακρίθηκε και για την φιλικότητά του προς το περιβάλλον.


Το IQ όπως άνετα μπορούμε να μαντέψουμε από το όνομα του και το μέγεθος του, ήταν άμεσος ανταγωνιστής του Smart Fortwo, με αρκετους όμως άσσους στο μανίκι του σε σύγκριση με αυτό. Ήταν σαφώς πιο ευρυχωρο, πιο ποιοτικό και πιο σταθερό στο δρόμο.
Είχε όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα το οποίο δεν μπόρεσε να παραβλεφθεί από τους υποψηφίους αγοραστές του και αυτό σίγουρα ήταν η τιμή του. Με 13.000 ευρώ περιπου τιμή εκκίνησης έμπαινε στα "χωράφια" αυτοκινήτων μεγαλύτερης κατηγορίας. Επιπρόσθετα ήταν ακριβότερο και από τον άμεσο ανταγωνιστή του το Fortwo, το οποίο είχε ήδη ένα φανατικό αγοραστικό κοινό. Επιπρόσθετα, δεν έπεισε το αγοραστικό κοινο για την ευρυχωρία του, σύμφωνα με το γαλλικό ηλεκτρονικό περιοδικό αυτοκινήτου L' Argus.


Αποτέλεσμα αυτού ήταν το IQ, να μην γίνει ποτέ ικανός ανταγωνιστής του Fortwo πετυχαίνοντας πολύ χαμηλότερες πωλήσεις από αυτό. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Toyota να σταματήσει τη διάθεση του στην Ευρώπη το 2012 και την παραγωγή του το 2014.
Ωστόσο, το IQ σήμερα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ως μεταχειρισμένο, καθώς η τιμή του πώλησης αρχίζει από τα 5000 ευρώ περίπου. Αν συνυπολογιστεί κάνεις εκτός από τις αρετές που προαναφέραμε και το όνομα της Toyota που συνεπάγεται αξιοπιστία, έχουμε μπροστά μας μια πολύ καλή επιλογή!

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...