21 Φεβ 2012

Η BMW M3 οικονομικότερη σε καύσιμο από ένα Toyota Prius 2;

Λίγο πολύ όλοι εμείς οι φανς του αυτοκινήτου γνωρίζουμε την αγγλική εκπομπή TopGear με θέμα το αυτοκίνητο και εκατομύρια τηλεθεατές σ'όλο τον κόσμο. Συχνά πυκνά, ο επικεφαλής δημοσιογράφος  Jeremy Clarkson και οι συνεργάτες έχουν δοκιμάσει και συγκρίνει ακραία αυτοκίνητα σε ακραίες συνθήκες, υλοποιώντας τις πιο παλαβές σκέψεις που μπορεί να κάνει κανείς πάνω στο θέμα αυτοκίνηση. 
Σε μια από τις εκπομπές o Clarkson επέλεξε τo πιο ακραίo παράδείγμα για να κάνει  σύγκριση κατανάλωσης μεταξύ δυο αυτοκινήτων. Μια BMW M3 με θηριώση κινητήρα V8 και 414 ίππους έναντι του οικολογικού και υβριδικού Toyota Prius 2, με 77 ίππους βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα 68 ίππων. Η εργοστασιακή μέση τους κατανάλωση ε'ιναι για την BMW 16,8l/100km η οποία δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την τιμή του Prius (4,3l/100km).  


Στη δοκιμή αυτή, το Toyota Prius οδηγήθηκε στο όριο για 10 γύρους στην πίστα Top Gear Test Track ακολουθούμενο από την BMW M3 και κινούμενο με την ίδια με αυτό ταχύτητα.των 160 χλμ/ώρα περίπου. Βέβαια η M3 σχεδιάστηκε για να τρέχει στους Autobahn της Γερμανίας με εξωπραγματικές ταχύτητες ενώ το Prius για να κινείται οικονομικά εντός και εκτός πόλης με ήπιους ρυθμούς.
Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα αυτής της ιδιαίτερης δοκιμής; 
Κατανάλωση Toyota Prius 17,2 mpg δηλαδή 13,7l/100km
Κατανάλωση BMW M3 19,4 mpg δηλαδή  12.1l/100km
Με άλλα λόγια, η BMW είχε 13% καλύτερη οικονομία καυσίμου από το Prius σ' αυτές τις συνθήκες(!!)
 Καταλήγωντας ο Clarkson διατυπώνει το εξής σοφό
Δεν έχει σημασία τι οδηγείς αλλά πως το οδηγείς!
 Απίστευτό; Δείτε το παρακάτω video για να πειστείτε




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...