25 Φεβ 2014

Τα γαλλικά αυτοκίνητα που έφεραν την επανάσταση στην αυτοκίνηση

Από ανέκαθεν τα γαλλικά αυτοκίνητα ήταν ξεχωριστά. Ή τα λάτρευες ή τα μισούσες. Κάποια όμως από αυτά έφεραν πραγματική επανάσταση στην αυτοκίνηση και άλλαξαν τον τρόπο που φτιάχνονται τα αυτοκίνητα. Ποια ήταν αυτά τα αυτοκίνητα έφεραν τη γαλλική επανάσταση στην αυτοκίνηση; Αυτό ακριβώς θα δούμε στο άρθρο αυτό.




1. Citroen Traction Avant



Εν έτει 1934, η Citroen κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό μοντέλο τουλάχιστον 20 χρόνια μπροστά από την εποχή του. Η Traction Avant ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που είχε
-Αυτοφερόμενο αμάξωμα, 
-Kίνηση στους εμπρός τροχούς, 
-Aνεξάρτητη εμπρός ανάρτηση, 
-Yδραυλικό σύστημα φρένων και στους 4 τροχούς 
-Eντυπωσιακή σχεδίαση για την εποχή του.

2. Citroen 2CV



Το 2CV έφερε το αυτοκίνητο πιο κοντά στο λαό το 1948 που άρχισε η παραγωγή του. Κόστιζε πολύ λίγο και μπορούσε να διασχίσει ένα οργωμένο χωράφι, κουβαλώντας ένα καλάθι με αυγά, χωρίς να τα σπάσει. Έχε πολύ μικρές απαιτήσεις συντήρησης και μικρό τεκμήριο 2 φορολογήσιμων ίππων και πολύ μικρή για την εποχή του κατανάλωση. Η πρωτοπορεία του αυτοκινήτου φαίνεται και από ότι έμεινε στην παραγωγή για 52 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1990.

3. Citroen DS


H Citroen DS παρουσιάστηκε το 1955 ως αντικαταστάτης της Traction Avant εκπλήσσοντας το κοινό με την φουτουριστική του σχεδίαση. Διέθετε στοιχεία που ακόμη και σήμερα την κάνουν μοναδική όπως
-Υδροπνευματική ανάρτηση
-Υδραυλικά φρένα και σύστημα διεύθυνσης
-Ημιαυτόματο υδραυλικό κιβώτιο ταχυτήτων
Σε μεταγενέστερες εκδόσεις απέκτησε
-Σύστημα ψεκασμού στον κινητήρα
-Φώτα που η δέσμη τους κατευθύνεται ανάλογα με τη στροφή του τιμονιού
-Πεντατάχυτο κιβώτιο

4. Renault 4



To 4 παράχθηκε από το 1961 μέχρι το 1992 και ήταν η απάντηση της Renault στο Citroen 2CV. Η επανάσταση του δεν ήταν στην τεχνολογία αλλά στη φιλοσοφία του αυτοκινήτου. Μπορούσε κι αυτό όπως το 2CV να κινηθεί σε ανώμαλους δρόμους χωρίς να ενοχλούνται οι επιβάτες του και θα λέγαμε ότι ήταν το πρώτο μίνι SUV που έχει κυκλοφορήσει.

5. Renault 16



To 16 παράχθηκε από το 1965 μέχρι το 1980 και ήταν το πρώτο μοντέλο που το σχήμα του παραπέμπει στα σημερινά hatchback αυτοκίνητα. Είχε μπροστινή κίνηση και ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς. Ψηφίστηκε το 1966 από τον Ευρωπαικό τύπο ως "Αυτοκίνητο της χρονιάς"

6. Renault Espace 


Το Espace ήταν το αυτοκίνητο σχεδιασμένο από τον συμπατριώτη μας Αντώνη Βολάνη, και ήταν το πρώτο αυτοκίνητο όπου όλος ο χώρος επιβατών ήταν ενιαίος και ταυτόχρονα υπήρχε η δυνατότητα διαμόρφωσης του με διαφορετικούς τρόπους. Σχεδον ταυτόχρονα είχε παρουσιαστεί στην Αμερική το 1984 και το Dodge Caravan με παραπλήσια χαρακτηριστικά.

Renault Twingo


Το Twingo της 1ης γενιάς ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για την Renault. Παρουσιάστηκε το 1992 και δημιούργησε μια κατηγορία από μόνο του αυτήν των μικρών πολυμορφικών αυτοκινήτων. Καμπύλες παντού, πρόσοψη που παραπέμπει σε χαμογελαστό πρόσωπο, σχεδίαση ενός όγκου και πολύχρωμο και πρωτότυπο εσωτερικό, ήταν χαρακτηριστικά άγνωστα το 1992 που παρουσιάστηκε. Σήμερα όμως το Twingo δείχνει ακόμα επίκαιρο και συνεχίζει να είναι ένα χαριτωμένο αυτοκίνητο που χωράει παντού και ταυτόχρονα χωράει πολλά

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...