30 Ιουλ 2015

Cicitalia 1947: Το πρώτο μοντέρνα σχεδιασμένο αυτοκίνητο!

Μια φορά κι έναν καιρό, τα αυτοκίνητα έδειχναν σαν να αποτελούσαν σύνθεση ξεχωριστών τμημάτων. Ο χώρος της μηχανής, οι τροχοί με τα φτερά τους, ο χώρος των επιβατών, ο χώρος των αποσκευών φαινόταν ως ξεχωριστοί όγκοι. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο αυτοκίνητο που να ανατρέψει αυτό το σχεδιασμό και να ορίσει με το σχήμα του το μοντέρνο αυτοκίνητο. Αυτό ήταν το Cicitalia μόλις το 1947.

Το όνομα "Cisitalia" προέρχεται από το "Compagnia Industriale Sportiva Italia", μιας ιταλικής επιχείρησης που ξεκίνησε το 1946 από έναν πλούσιο επιχειρηματία και ερασιτέχνη οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Piero Dusio. Η εταιρεία απασχολούσε ταλαντούχο προσωπικό με σκοπό την ανάπτυξη περιορισμένης παραγωγής σπορ αυτοκίνητων που είχαν ως βάση μέρη από αυτοκίνητα της Fiat.


Τη βάση για τη δημιουργία του Cicitalia 202 αποτέλεσε το σχέδιο για το αγωνιστικό αυτοκίνητό που σχεδίασε αρχικά ο Giovanni Savonuzzi. Ο σχεδιαστής Pinifarina είναι αυτός που έδωσε την τελική μορφή στο αυτοκίνητο Το Cisitalia 202 για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκίνησης είχε μια ομαλή ρέουσα μορφή που ενσωμάτωνε όλους τους επιμέρους όγκους ενός αυτοκινήτου (χώρο επιβατών, χώρο μοτέρ, φτερά τροχών και προβολείς) σε ένα ενιαίο σχήμα για πρώτη φορά


Μεταξύ του 1947 και του 1952 παράχθηκαν 170 αυτοκίνητα. Μετά το Cicitalia 202 ακολούθησε μια σειρά από αυτοκίνητα άλλων κατασκευαστών που ενσωμάτωσαν τον επαναστατικό σχεδιασμό του. Τέτοια ήταν η Porsche 356, η Lancia Aurelia B20, η Aston Martin DB2, η Alfa Romeo Giulietta Sprint και πολλές Ferrari και Maserati.


Το Cicitalia 202 είναι το μοναδικό αυτοκίνητο φιλοξενείται στο μουσείο μοντέρνας τέχνης the MoMa στην Νέα Υόρκη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...