5 Νοε 2017

BMW Z1: Η πιο συναρπαστικη BMW ολων των εποχων!

Η ΒMW ειναι μια εταιρια που συνδυαζει στα αυτοκινητα της τεχνολογια αιχμης με σπορ χαρακτηριστικα και συναμα ενδιαφερουσα σχεδιαση. Μια φορα ομως στην ιστορια της εβγαλε στην παραγωγη ενα τοσο τολμηρο και συναρπαστικο μοντελο και αυτο ηταν η Z1!


Γενικα, στο 99% των αυτοκινητων παραγωγης, οι πορτες των αυτοκινητων ανοιγουν οπως οι πορτες των σπιτιων μας. Μονο σε καποια supercars ή σε καποια εκθεσιακα πρωτοτυπα οπου οι σχεδιαστες εχουν την ελευθερια εκφρασης, οι πορτες ανοιγουν και κλεινουν με αρκετους και διαφορετικους τροπους. 
Ωστοσο, 30 χρονια πριν, η BMW μας εδειξε εναν εντελως ριζοσπαστικο τροπο λειτουργιας των θυρων στη Z1 όταν παρουσιάστηκε στο σαλόνιο αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1987 που δεν ηταν ουτε υπεραυτοκινητο, ουτε εκθεσιακο πρωτοτυπο. Ηταν  το roadster της εταιριας μετα απο πολλα χρονια απουσιας απο την κατηγορια αυτη.
Πιο συγκεκριμενα, οι πορτες της Z1 αντι να ανοιγουν συμβατικα, βυθιζοταν καθετα στα πλευρικα μαρσπιε του αυτοκινητου. Με τον ιδιο τροπο εμφανιζοταν και εκλειναν, δινοντας την εντυπωση ενος συμβατικου αυτοκινητου.

Το πιο συναρπαστικο ωστοσο ηταν ο τυχερος οδηγος της μπορουσε να κυκλοφορησει το αυτοκινητο με τις πορτες "κατευασμενες" θυμιζοντας beach buggy! 


Ωστοσο, οι πρωτοτυπιες της Z1 δεν σταματουσαν στις πορτες. Συμφωνα με τις πληροφοριες που βρηκαμε εδω στο carblogger.gr, το σασι του αυτοκινητου ηταν τυπου μονοκοκ για την επιτευξη της μεγιστης δυνατης στρεπτικης ακαμψιας. Ολα τα εξωτερικα τμηματα του αμαξωματος αποτελουνταν απο συνθετικο ελαστικο υλικο για την επιτευξη του χαμηλοτερου δυνατου βαρους και μπορουσαν να αφαιρεθουν ολα εντος 40 λεπτων! Το κατω μερος του αυτοκινητου ηταν καλυμμενο απο πλαστικο για να εχει ομαλη ροη ο αερας και ο πισω προφυλακτηρας ειχε ειδικο αεροδυναμικο σχεδιασμο.

Η εμφανιση του αυτοκινητου κρυβει επιμελλως την ηλικια του καθως το χαμηλο ρυγχος τα καλυμμενα φωτα και τα αεροδυναμικα βοηθηματα κανουν τον παρατηρητη να πιστευει οτι εχει να κανει με ενα συγχρονο αυτοκινητο.
Οσοι εχουν οδηγησει την Z1 δηλωνουν οτι με την οροφη ανοιχτη και τις πορτες ανεβασμενες δινει την αισθηση ενος κανονικου καμπριο αυτοκινητου. Τα πραγματα αλλαζουν οταν οδηγος αποφασιζει να οδηγησει με τις πορτες κατεβασμενες! Τοτε εχει μια μοναδικη αισθηση ελευθεριας και οπως διαβασαμε στο σχετικο τεστ του αγγλικου Top gear, ο οδηγος δεν γινεται να μην χαμογελασει! 

Κατα τα αλλα, το αυτοκινητο φορουσε τον  εξακυλινδρο κινητηρα της ταπεινης 325i με ισχυ 180 ιππους. Εφτανε τα 100 χλμ σε 7,9 δλ και ειχε τελικη 225 χλμ/ωρα. 
Μπορει οι επιδοσεις του αυτοκινητου να μην ηταν αυτες ενος supercar, ωστοσο η Z1 ωστοσο εχει μεινει στην ιστορια της αυτοκινησης ως ενα απο τα πιο cool αυτοκινητα!


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...