6 Ιαν 2018

Seat Ibiza 1984: To παραλίγο Golf 2 με τη καρδιά από την..Porsche!

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 λύθηκαν οι δεσμοί μεταξύ Seat και Fiat. Το πρώτο μοντέλο που παρουσίασε η Seat μετά το "διαζύγιο" αυτό ήταν το Ronda που στην πραγματικότητα ήταν ένα facelift του Fiat Ritmo. Η Seat επιθυμούσε ωστόσο να παρουσιάσει ένα πραγματικά νέο αυτοκίνητο που να την εκπροσωπήσει επάξια στην αγορά και να γεμίσει τα ταμεία της. Και αυτό ήταν το Ibiza. 

Το Seat Ibiza που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου στο Παρίσι το 1984, ήταν ένα προϊόν του φημισμένου σχεδιαστή αυτοκινήτων Giorgio Giugiaro σύμφωνα με τις πηγές που βρήκαμε εδώ στο carblogger.gr. Το σχέδιο αυτό, είχε προταθεί αρχικά από τον σχεδιαστή στην Volkswagen για το Golf της 2ης γενιάς. Οι Γερμανοί ωστόσο παρόλο που στην πρώτη γενιά του δημοφιλούς μοντέλου τους εμπιστεύθηκαν τα σχέδια του, στη δεύτερη γενιά του αποφάσισαν να εμπιστευθούν τους δικούς τους σχεδιαστές.


Στη διαδικασία παραγωγής του Ibiza συνεισέφερε και η γερμανική Karmann, ενώ για το σχεδιασμό των κινητήρων η Seat απευθύνθηκε στην.. Porsche! Για να χρησιμοποιήσει ωστόσο η Seat την επιγραφή "System Porsche" στο μπλοκ των κινητήρων της, πλήρωνε 7 μάρκα στην Porsche για κάθε μονάδα που παρήγαγε. Αρχικά, το μοντέλο διατίθετο με κινητήρες βενζίνης 1,2 λίτρων και 63 ίππων και 1,5 λίτρων και 85 ίππων και 1,7 λίτρων και 98 ίππων.


Το μοντέλο με βάση τις διαστάσεις του τοποθετούνταν μεταξύ της κατηγορίας των σουπερμίνι (VW Polo, Ford Fiesta κλπ) και αυτής των μικρομεσαίων αυτοκινήτων (VW Golf, Ford Escort κλπ).
Το 1991, μετά από την εξαγορά της Seat από την Volkswagen, το μοντέλο υπέστη ένα ελαφρό facelift και οι κινητήρες του εφοδιάστηκαν με ψεκασμό πολλαπλών σημείων με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση της ιπποδύναμής τους και παράλληλα της μείωσης της κατανάλωσης τους σε καύσιμο.


Το Seat Ibiza της 1ης γενιάς αποδείχθηκε ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο για τον Ισπανό κατασκευαστή καθώς παράχθηκε μεταξύ των ετών 1984 και 1993 συνολικά σε 1,342,001 μονάδες.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...