19 Δεκ 2011

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Saab

Η ιδιοκτήτρια της Saab, Swedish Automobile (Swan) ανακοίνωσε ότι σήμερα 19/12/2011, κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Vanersborg αίτηση πτώχευσης για τις εταιρείες που απαρτίζουν τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab (Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB και Saab Powertrain AB).

 Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά με την κατασκευή αεροσκαφών για την σουηδική πολεμική αεροπορία το 1937. Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Saab άρχισε να επεκτείνεται στον χώρο του αυτοκινήτου και το 1944 ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο πρώτο επιβατηγό της, το δίχρονο Project 92, που βγήκε στην αγορά το 1949 ως Saab 92. Το 1952 το αυτοκίνητο δυνάμωσε, βελτιώθηκε και μετονομάστηκε σε Saab 93, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια η εταιρεία καθιέρωσε τη γνωστή της τραπεζοειδή μάσκα και συνέχισε να αναβαθμίζει τα αυτοκίνητά της.
Πρώτο της υπερτροφοδοτούμενο αυτοκίνητο ήταν το 99 στα τέλη του ’60, ενώ το 1976 οι πωλήσεις της εταιρείας έφταναν ήδη τις ένα εκατομμύριο μονάδες. Το 1978 η Saab έκλεισε συμφωνία συνεργασίας με την Fiat, η οποία γέννησε τις Alfa Romeo 164, Lancia Thema και Fiat Croma, αλλά και το Saab 9000. Η Saab συνάντησε δυσκολίες τα επόμενα χρόνια και μέσα στην δεκαετία του 1980 έκανε προσπάθειες να ορθοποδήσει, αλλά τελικά δεν απέφυγε την εξαγορά από την GM.
Ωστόσο, υπό την διοίκηση της εταιρείας από τις Η.Π.Α. δημιουργήθηκε το Saab 900, που έφερε κέρδη στην εταιρεία μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Ακολούθησαν μοντέλα όπως τα νέα 9-3 και 9-5, αλλά και το SUV 9-7Χ, που έδωσαν στην Saab καποιες οικονομικές ανάσες.
Η Saab βρισκόταν αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Youngman και -μέχρι πρότινος- η Pang Da, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση που, με τη σειρά της, θα διασφάλιζε τη συνέχιση των εργασιών της. Δεδομένου όμως ότι η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών προϋπέθετε τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Saab, η GM η οποία εξακολουθεί να κατέχει προνομιακές μετοχές στη σουηδική φίρμα, προέβαλε "veto"

 Πηγές:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...