27 Φεβ 2014

Τα αυτοκίνητα που έχουν δημιουργήσει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε περίοδο κρίσης: Μέρος 2o

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος μας (το 1ο μέρος εδώ) θα μιλήσουμε για τα αυτοκίνητα και την ιστορία τους που έχουν δημιουργήσει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε περίοδο κρίσης την 10ετία του '90 και μετέπειτα.


Renault Clio I


Το αρχικό Renault Clio, μαζί με το Renault 19 (που παρουσιάσαμε στο 1ο μέρος), κατάφεραν να βγάλουν την εταιρεία από την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση που είχε βρεθεί στη δεκαετία του 1980. Η Renault ήταν κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής, λόγω της πολύ κακής ποιότητας των προϊόντων της, γεγονός που και η ίδια η Renault παραδέχτηκε, διά στόματος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της.
'Ετσι η Renault έπρεπε να αναβαθμίσει την παρουσία της στις δυο πιο εμπορικές κατηγορίες των σουπερμίνι και των μικρομεσαίων αυτοκινήτων. 
Για τον νέο εκπρόσωπο της στην κατηγορία σουπερμίνι, είχε γίνει εμφανές ότι έπρεπε να αλλάξει προσανατολισμό, καθώς οι καταναλωτές δεν επιθυμούσαν πλέον τα μικρά «σπαρτιατικά» αυτοκίνητα, όπως το Renault 5, αλλά αναζητούσαν τον εξοπλισμό και τις ανέσεις των μικρομεσαίων μοντέλων σε ένα μικρό «πακέτο». Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε «από λευκό χαρτί» σπάζωντας την παράδοση που ήθελε τα μοντέλα της Renault να έχουν αριθμούς ως όνομα και έλαβε ένα εντελώς νέο όνομα: Clio.
Από την πρώτη στιγμή, το Clio I σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κέρδισε και το τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 1991. Το εντυπωσιακότερο ήταν ότι διατήρησε την μεγάλη αυτή απήχηση σε ολόκληρη την χρονική διάρκεια παραγωγής του, με την συνολική παραγωγή της πρώτης γενιάς να φτάνει τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα.

Renault Twingo



Το Twingo είναι το 3ο αυτοκίνητο που έριξε στην παραγωγή (μετά το 19 και το Clio) στις αρχές της 10ετίας του '90 όντας σε κρίση. Όπως είχε δηλώσει ο τότε αρχισχεδιαστής της Renault "το μεγαλύτερο ρίσκο για τη Renault ήταν να μην πάρει κανένα ρίσκο" και έτσι προέκυψε το Twingo.

Παρουσιάστηκε το 1992 και δημιούργησε μια κατηγορία από μόνο του αυτήν των μικρών πολυμορφικών αυτοκινήτων. Καμπύλες παντού, πρόσοψη που παραπέμπει σε χαμογελαστό πρόσωπο, σχεδίαση ενός όγκου και πολύχρωμο και πρωτότυπο εσωτερικό, ήταν χαρακτηριστικά άγνωστα το 1992 που παρουσιάστηκε.
Το Twingo τηε 1ης γενιάς γνώρισε επίσης μεγάλη εμπορική επιτυχία πουλώντας 2,4 εκατομύρια αντίτυπα
Σήμερα το Twingo δείχνει ακόμα επίκαιρο και συνεχίζει να είναι ένα χαριτωμένο αυτοκίνητο που χωράει παντού και ταυτόχρονα χωράει πολλά

 Fiat Punto I


Όταν το 1983 η Φίατ, παρουσίαζε στον παγκόσμιο τύπο, το νέο -τότε- Ούνο, είχε στείλει τους δημοσιογράφους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ώς και το ακρωτήριο Κανάβεραλ χρησιμοποίησε για να δώσει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα στο νέο της «υπερ-μίνι». Οι υπερβολές ήταν εύκολες εκείνη την εποχή των παχέων αγελάδων. 
O προστατευτισμός στην ιταλική αγορά κρατούσε καλά, η ιταλική οικονομία επίσης, η Ευρώπη τα πήγαινε μια χαρά. Την 10ετία του '90 όμως τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα. H Ευρώπη τελεί εν αμηχανία, η κοινή πολιτική των χωρών της τότε EOK επανεξετάζόταν, η Fiat και η Ιταλία έπλέαν σε ανοιχτά και τρικυμιώδη πελάγη. Ο ανταγωνισμός ήταν πλέον πολύ σκληρός και οι τις πωλήσεις της Fiat είχαν αρχίσει να πέρνουν τον κατήφορο. Θα λοιπόν η μάρκα να παρουσιάσει ένα πολύ καλό μοντέλο   ώστε να είναι ανταγωνιστική, και αυτό ακριβώς έκανε με το Punto της 1ης γενιάς to 1993. 
Σχεδιασμένο από τον ευφυή Giugaro, το Punto ήταν το πρώτο μοντέλο παραγωγής που είχε τα πίσω φώτα κάθετα τοποθετημένα στις πίσω κολώνες στυλ που υιοθετήθηκε από τότε σε πολλά μεταγενέστερα μοντέλα.. Το Punto ήταν επίσης από τα πρώτα αυτοκίνητα που έκανε χρήση της φιλοσοφίας του ψηλού αυτοκινήτου με στόχο τη μέγιστη εκμετάλλευση χώρου, κάτι που επίσης υιοθετήθηκε από σχεδόν όλα τα μετέπειτα μοντέλα της κατηγορίας. Εκτός από ανεξίτηλο στυλ πρ;oσφέρε κορυφαίους χώρους, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, οικονομία στο καύσιμο, μέχρι και εκρηκτικές επιδόσεις στην έκδοση GT με τον turbo κινητήρα των 1,4 λίτρων. 
Το Punto κατέκτησε τον τίτλο του "Αυτοκινήτου της χρονιάς" το 1995 και είχε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...