24 Μαρ 2014

Namco Pony: Η επιστροφή ενός θρύλου

Κάθε μέρα που περνάει κατακλυζόμαστε από τα μίντια με κάθε άλλο παρά ευχάριστα νέα για τη γκρίζα ελληνική πραγματικότητα.Ανεργία στο ζενίθ, μισθοί και συντάξεις στο ναδίρ και κανένα φως δεν φαίνεται στο τούνελ. Κι όμως, όσο και αν ακούγεται περίεργο, υπάρχουν καλά νέα και αυτά αφορούν την Ελληνική Αυτοκινητοβιομηχανία! Η πέμπτη γενιά του ελληνικού θρυλικού αυτοκινήτου Pony είναι έτοιμη και το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση τύπου από το Υπουργείο Μεταφορών για να αρχίσει η παραγωγή του.

To νέο Pony από την Namco


Η εταιρία NAMCO που είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη και την παραγωγή του νέου Pony, που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ανέργους και μια νέα πνοή στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο.
Εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την παραγωγή του αυτοκινήτου και τον αγώνα της εταιρίας NAMCO για να πάρει την πολυπόθητη έγκριση τύπου. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα.

Το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με την εταιρία, το Pony της πέμπτης γενιάς είναι αποτέλεσμα έρευνας και εξέλιξης πολλών ετών και ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με μηχανικά μέρη τελευταίας τεχνολογίας,
Το αυτοκίνητο είναι μελετημένο έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό στο χρόνο και να επισκευάζεται εύκολα με φθηνά ανταλλακτικά. Έχει ωφέλιμο φορτίο 850 kg και συνεπώς μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία συνδυασμένων εργασιών με πολύ χαμηλό κόστος. Με ένα τρέιλερ με φρένα μπορεί να μεταφέρει άλλα 600kg, συνολικά 1.450kg ωφέλιμο φορτίο, ιδανικό για μεταφορά προϊόντων. Ένα άλλο μοναδικό πλεονέκτημα του Pony είναι η τοπική κατασκευή των τμημάτων σε σχέση με τα εισαγόμενα εξαρτήματα συναρμολόγησης, δίνοντας εργασία σε πάρα πολύ κόσμο άμεσα και έμμεσα.
Αρχικά, το αυτοκίνητο πρόκειται να διατίθεται με αμάξωμα τύπου "pickup" ή "τζιπ" με μαλακή, ή με σκληρή οροφή και με 2 ή με 5 θέσεις. Ο κινητήρας του έχει καύσιμο βενζίνη και είναι 1,3 λίτρων και ιπποδύναμη 68 ίππων.
Στόχος της εταιρίας είναι να παράγει πανω από 5000 οχήματα Pony το χρόνο. Το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου αναμένεται να είναι χαμηλό με τιμή εκκίνησης κάπου στα 7000 ευρώ.

Το Pony με σκληρή οροφή

Μελλοντικά σχέδια της εταιρίας αποτελούν εκδόσεις του Pony ως επιβατικό πενταθέσιο και επταθέσιο αλλά και μια έκδοση buggy. Το αμάξωμα του αυτοκινήτου έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να δέχεται μια μεγάλη γκάμα κινητήρων, οπότε μελλοντικά το αυτοκίνητο θα διατίθεται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου και διαφόρων κυβισμών.

Το Pony σε έκδοση buggy

Τα σχέδια της εταιρίας είναι αρκετά φιλόδοξα και μιλούν ακόμη και για ηλεκτροκίνητη έκδοση του αυτοκινήτου μελλοντικά. Λόγω της χαμηλής τιμής του και των ανθεκτικών χαρακτηριστικών του, αρκετές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον όπως η Αίγυπτος, η Κένυα, το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Βραζιλία, και η Αργεντινή.

Η ιστορία

Η εταιρία NAMCO έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Αυτοκινητοβιομηχανία. Μεταξύ άλλων, παρήγαγε τα ειδικά οχήματα AGRICAR 4x4 και 6x6, ενώ εισήγαγε ελαφρά φορτηγά DAEWOO, λεωφορεία παντός είδους EUROBUS, εργοταξιακά βαρέως τύπου TATRA και οχήματα στρατιωτικά όπως το URO Ισπανίας.
Το 1972 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Pony, ένα αυτοκίνητο που βασίστηκε στο πάτωμα και στα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV. Η παραγωγή του άρχισε το 1975. Παράχθηκαν περίπου 18.000 Pony-Citroën με ποσοστό εγχώριας κατασκευής 67% στο εργοστάσιο της Θέρμης Θεσσαλονίκης και εξαγωγές σε 14 χώρες κάνοντας το Pony το πιο επιτυχημένο μοντέλο στην ιστορία της Ελληνικής Αυτοκινητοβιομηχανίας.


Το Pony της πρώτης γενιάς με το σήμα της Citroen
Το Pony Super ή Pony 2, ήταν η δεύτερη γενιά του μοντέλου η οποία όμως δεν είχε ανάλογη επιτυχία της πρώτης γενιάς και η παραγωγή του σταμάτησε σχετικά γρήγορα. Διέθετε κινητήρες και τεχνολογία Ford και ήταν σαφώς πιο σύγχρονο από την πρώτη γενιά Pony, αλλά δεν είχε ίδια τύχη.

Το Pony της δεύτερης γενιάς

Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε να δούμε πολύ σύντομα το Pony να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους και να δούμε και πολλά άλλα αυτοκίνητα φτιαγμένα από ελληνικά χέρια στο άμεσο μέλλον.

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου λήφθηκαν από την ιστοσελίδα της εταιρίας NAMCO www.namco.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...