13 Μαρ 2014

Η σχεδιαστική πρόταση μας για τo Peugeot 208

Παρατηρώντας τις σχεδιαστικές επιλογές για τη μορφή των νέων Peugeot 208 και 308, μου έρχονται στο μυαλό οι παρακάτω απορίες: Γιατί η φίρμα με τόσο όμορφα μοντέλα από το πρόσφατο παρελθόν της (306, 206, 207) υιοθέτησε μια νέα σχεδιαστική γλώσσα με αμφίβολα (κατά την άποψη μου) αποτελέσματα; Γιατί δεν ακολούθησε την τακτική άλλων εταιριών (όπως Ford, VW, Audi κλπ) που μετά από ένα πετυχημένο μοντέλο υιοθέτησαν βασικές σχεδιαστικές γραμμές του και τις επικαιροποίησαν στα επόμενα μοντέλα τους; Οι σκέψεις μου αυτές με έκαναν να πιάσω την ηλεκτρονική μου πένα και να σχεδιάσω τη δική μου πρόταση για τη σχεδιαστική γραμμή των Peugeot 208 και 308.



Η σχεδιαστική μου πρόταση είναι επηρεασμένη κυρίως από τις γραμμές του Peugeot 206, το αυτοκίνητο που παράχθηκε για 14 ολόκληρα χρόνια (συμπεριλαμβανομένου και του 206+) και γνώρισε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Σαν αυτοκίνητο με βάση τις αξιολογήσεις του αυτοκινητιστικού τύπου ήταν ένα μέτριο αυτοκίνητο αλλά σαν γραμμή γοήτευε τον υποψήφιο αγοραστή καθώς παρέπεμπε σε κουπέ, είχε πανέμορφα αμυγδαλωτά φώτα, καμπύλες παντού και παρμπρίτς με μεγάλη κλίση. Το 206 με τη γραμμή του επηρέασε πολλά μεταγενέστερα μοντέλα και εκτός Peugeot.
Παρακάτω θα δούμε λίγο τις επιρροές σε κάθε τμήμα του σχεδίου μου.


1. Φωτιστικά από το 207
2. Το σήμα της φίρμας σε πρώτο πλάνο και τονισμένο, κάτι που δεν υφίσταται στα 208 και 308, πιο μεγάλο από τα προαναφερθέντα μοντέλα και με χρώμιο γύρω γύρω που επεκτείνεται μέχρι την αρχή των φωτιστικών σωμάτων δικιάς μου έμπνευσης.
3. Ο καθρέφτης από το 206 καθώς και το εξόγκωμα που κάνει στο φτερό πάνω από τον τροχό
4. Οι ζάντες των τροχών από το 208
5. Το πίσω μέρος είναι φτιαγμένο από ένα συνδυασμό του 206 και 306. Υπάρχει το κοιλο πίσω τζάμι,η κλίση όμως είναι μεγαλύτερη όπως και στο 306 για να παραπέμεπει περισσότερο σε κουπέ.
6. Τα μαρσπιέ από το 208
7. Η κατάληξη του πάνω μέρος του παρμπριτς από το 208. Το παμρπρίτσ όμως έχει μεγαλύτερη κλίση από ότι στο 208
8. Το κάτω μέρος παραπέμπει άμεσα στο 306
9. Η κατάληξη του πίσω παραθύρου παραπέμπει στο 206
Στην παρακάτω εικόνα παραθέτω μια πλάγια όψη από το σχέδιο μου


Για το τέλος παραθέτω και το υπάρχον Peugeot 208 για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...