8 Οκτ 2014

Τα 10 χειρότερα αυτοκίνητα των 20 τελευταίων ετών

Σήμερα γενικά δεν υπάρχουν κακά αυτοκίνητα. Οι κατασκευαστές έχουν πάρει το μάθημα τους από την αγορά και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κατασκευάσουν όμορφα, ποιοτικά, αξιόπιστα και οικονομικά αυτοκίνητα. Όχι όμως και παλιότερα που δεν υπήρχαν οι σημερινές συμμαχίες και οι συγχωνεύσεις μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και τα παγκόσμια αυτοκίνητα. Κάποιοι κατασκευαστές επίσης δεν είχαν την πείρα ούτε και την τεχνολογία για να φτιάξουν καλά αυτοκίνητα. Σε μια αρχική μας έρευνα είχαμε ψάξει για τα 5 χειρότερα αυτοκίνητα των 20 τελευταίων ετών. Την έρευνα αυτή την ενημερώνουμε και στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τα 10 χειρότερα αυτοκίνητα των 20 τελευταίων ετών από την σκοπιά της ικανοποίησης των κατόχων τους.
Στην έρευνά μας αυτή στο carblogger.gr, δεν αρκούμαστε στις λίστες που συναντάμε στο διαδίκτυο, αλλά πηγαίνουμε ένα βήμα πιο πέρα και εξετάζουμε τα χειρότερα αυτοκίνητα σε σχέση με το πόσο έχουν ικανοποιήσει τους κατόχους τους. Έτσι, στη δικιά μας λίστα με τα δέκα χειρότερα αυτοκίνητα των 20 τελευταίων ετών, θα συναντήσουμε αυτοκίνητα όμορφα, με καλή οδική συμπεριφορά, κύρος, αλλά δυσαρεστημένους κατόχους.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, πιάσαμε "λαυράκι" καθώς είχαμε την τύχη να βρούμε το www.carsurvey.org, έναν δικτυακό τόπο όπου μπορεί κάθε κάτοχος από όλον τον κόσμο να γράψει τις εντυπώσεις του για το αυτοκίνητο που είχε ή έχει, να το αξιολογήσει και να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της προτίμησης η όχι μελλοντικά σε αυτοκίνητο του ίδιου κατασκευαστή. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ένα πολύ σημαντικός δείκτης ικανοποίησης του κατόχου που τη χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές στις έρευνες τους αλλά και μια σύνοψη του πόσο καλό ή όχι είναι ένα αυτοκίνητο.
Δυο ακόμη κριτήριο που χρησιμοποιήσαμε στην έρευνά μας ήταν

  • η αναφορά της αγγλικής εκπομπής Top gear σε συνεργασία με το κανάλι BBC που τα έτη 2003 ως 2006 αξιολόγησε όλα τα μοντέλα που κυκλοφορησαν στην Αγγλία με βάση τις αναφορές ικανοποίησης χιλιάδων οδηγών
  • η αναφορά της JD Power Car Survey για τα έτη 2003-2008 που αξιολόγησε τα μοντέλα αυτοκινήτων με βάση επίσης αναφορές ικανοποίησης χιλιάδων οδηγών

Αρκετά λόγια γράψαμε, ας ενημερώσουμε τη αρχική λίστα με τα  χειρότερα αυτοκίνητα των τελευταίων 20 ετών με κριτήριο την ικανοποίηση των κατόχων τους. Όπως σε κάθε λίστα, έτσι και στη δική μας στο ιστολόγιο μας θα αρχίσουμε από τα λιγότερο κακά αυτοκίνητα και καταλήγουμε στο νούμερο ένα.

Τελευταία ενημέρωση: 31-5-201510. Mercedes A-Class (1998-04)


H A-Class ήταν η πρώτη προσπάθεια της Mercedes στην κατηγορία των σούπερμίνι πολυμορφικών αυτοκινήτων. Ήταν επίσης το πρώτο προσθιοκίνητο μοντέλο της. Έτσι, οι μηχανικοί της δεν είχαν την εμπειρία για να σχεδιάσουν ένα μοντέλο με καλή οδική συμπεριφορά. Η πρώτη απογοήτευση ήρθε για το αυτοκίνητο όταν κατά τη διάρκεια ενός τεστ Σουηδών δημοσιογράφων το αυτοκίνητο ανατράπηκε. H Mercedes σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή του αυτοκινήτου και ανακάλεσε όλα τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν εξοπλίζοντας τα με μεγαλύτερα ελαστικά, σκληρότερες αναρτήσεις και στάνταρ ESP, ώστε να περνούν τα σχετικά τεστ. Ωστόσο το αυτοκίνητο ποτέ δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στον οδηγό του και ήταν αναξιόπιστο. Ίσως γι' αυτό μόνο το 44% των κατόχων της A-Class δήλωσαν ότι θα ξαναπροτιμούσαν Mercedes.

9. Kia Carnival (1998-06)


To Carnival ήταν η πρώτη προσπάθεια της Kia στην κατηγορία των μεγάλων πολυμορφικών αυτοκινήτων. Είχε μεγάλους χώρους αλλά στην αξιοπιστία δεν τα κατάφερνε καλά. Πολλά παράπονα από τους κατόχους του αφορούν την αξιοπιστία των κινητήρων την ανάρτηση αλλά και το σύστημα τροφοδοσίας. Παράλληλα το αυτοκίνητο ήταν βενζινοβόρο και αργό. Όλα αυτά έκαναν το 40% των κατόχων ότι θα ξαναν προτιμούσαν Kia.

8. Kia Rio (2000-2004)Όταν η Kia έριξε στην αγορά το Rio, βασιζόταν κυρίως στην χαμηλή τιμή του. Το αυτοκίνητο θύμιζε έντονα ιαπωνικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών. Το αυτοκίνητο δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστο και δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους κατόχους του στους τομείς της άνεσης, της ποιότητας κατασκευής και της οδικής συμπεριφοράς. Η σχέση του με το σημερινό Rio της εταιρίας το οποίο είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο σε όποιον τομέα και αν αξιολογηθεί, είναι η συνωνυμία. Μόνο το 40% των κατόχων του Rio δήλωσαν ότι θα ξαναπροτιμούσαν αυτοκίνητο της ίδιας μάρκας..

7. Renault Espace (1997-03)Το Espace που αναφερόμαστε ήταν η 2η γενιά του πρωτοποριακού μοντέλου της Renault που συνδύαζε εντυπωσιακή εκμεττάλευση χώρου και ελκυστικό σχήμα. Δυστυχώς, τα προβλήματα αξιοπιστίας και τα ακριβά σέρβις πονοκεφάλιαζαν τους ιδιοκτήτες του, κάτι που τους ώθησε να δηλώσουν ότι θα προτιμούσαν ξανά Renault μόνο οι 37 στους 100.

6. VW Beetle (1997-10)Το Beetle ήταν η αναβίωση του ιστορικού σκαραβαίου από τη VW που πούλησε εκατομύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο. Το Beetle είχε μηχανικά μέρη από το VW Golf της τέταρτης γενιάς. Ήταν ωστόσο βαρύτερο από to Golf και οι κινητήρες κόπιαζαν για να κινήσουν αξιοπρεπώς το αυτοκίνητο. Επιπρόσθετά, τα προβλήματα αξιοπιστίας ήταν πολλά και τα έξοδα συντήρησης επίσης. Όλα τα πραπαάνω έκαναν τους ιδιοκτήτες του να δηλώσουν κατά ένα ποσοστό 36% ότι θα ξαναγόραζαν VW


5. Peugeot 307 (2001-07)Το 307 ξεκίνησε την καριέρα του κατακτώντας τον επίζηλο τίτλο του "Αυτοκινήτου της χρονιάς" για το έτος 2002. Παρότι μοντέρνο ακόμη και σήμερα, με άπλετους χώρους και όμορφο design, το 307 αποδείχθηκε ένα λεμόνι για τους κατόχους του Αναξιόπιστο στο σημείο που παρουσίαζε βλάβες ακόμη και στα σύντομα τέστ των δημοσιογράφων,  το 307 μόνο στην μετά face lift εκδοχή του (2005) άρχισε να διορθώνεται από την εταιρία στον τομέα της αξιοπιστίας. Μόνο το 34% των κατόχων του 307 δήλωσαν ότι θα ξαναπροτιμούσαν Peugeot.

4. Kia Sephia (1992-97)Ό,τι γράψαμε για το Rio, ισχύει περίπου και για το Sephia της πρώτης γενιάς. Ένα αυτοκίνητο που πούλησε και στη χώρα μας λόγω της χαμηλής τιμής του. Από κει και πέρα, φρένα και οδική συμπεριφορά ήταν άσχημα και οι επιδόσεις του αυτοκινήτου ανεπαρκείς παρόλο τον κινητήρα των 1,6 λίτρων. Δυστυχώς αυτά τα αυτοκίνητα δημιούργησαν ένα κακό προφίλ για την εταιρία που σήμερα καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να το αλλάξει με τα ποιοτικά σημερινά της μοντέλα. Το Sephia ικανοποίησε μόνο το 33% των κατόχων του που δήλωσαν ότι θα ξαναπροτιμούσαν αυτοκίνητο της Kia.

3. Renault Laguna IΙ (2000-07)Και φτάσαμε αισίως στην τρίτη θέση των χειρότερων αυτοκινήτων της 20ετίας από άποψη ικανοποίησης των χρηστών τους. Δυστυχώς το Laguna, ένα κατά τα άλλα πανέμορφο αυτοκίνητο με ζηλευτό εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, μοντέρνο με καλά οδικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, έχει δημιουργήσει ορκισμένους εχθρούς κατά της Renault. Η αναξιοπιστία του αυτοκινήτου και τα πολύ ακριβά σέρβις, είναι οι βασικοί λόγοι που έκαναν μόνο το 32% των κατόχων του αυτοκινήτου να δηλώσουν ότι θα ξανααγόραζαν αυτοκίνητο της φίρμας με το έμβλημα του ρόμβου.

2. Land Rover Freelander (1997-06)Το Freelander ήταν η πρώτη προσπάθεια της Land Rover να παρουσιάσει ένα προσιτό SUV μοντέλο που να ανταγωνιστεί τα Honda CRV, Toyota RAV4 που πουλούσαν σαν ζεστά ψωμάκια στο τέλος της δεκαετίας του '90. Είχε όμορφη εμφάνιση και λόγω του βασικού κινητήρα των 1,8 λίτρων είχε αρκετή απήχηση και στη χώρα μας. Ωστόσο κι εδώ τα προβλήματα αξιοπιστίας και της ποιότητας κατασκευής ήταν πολλά και το κόστος επισκευής μεγάλο. Έτσι ένα 30% των κατόχων του πείστηκαν από την Land Rover.

1. Peugeot 807 (2002-14)H δεύτερη γενιά του 807 κυκλοφόρησε και στη χώρα μας αλλά με ελάχιστη απήχηση λόγω κυρίως του κυβισμού των κινητήρων που ήταν διαθέσιμο και άρχιζαν από τα 2000 κυβικά εκατοστά. Όπως και την περίπτωση του Peugeot 307, ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου ήταν καλός, οι χώροι και οι δυνατότητες διαμόρφωσης μεγάλες, ωστόσο η αξιοπιστία ήταν απογοητευτική και τα έξοδα συντήρησης μεγάλα. Έτσι το 807 "κατέκτησε" την πρώτη θέση στα χειρότερα αυτοκίνητα της τελευταίας 20ετίας. Μόνο το 29% των κατόχων του αυτοκινήτου δηλώσαν ότι θα ξανααγόραζαν αυτοκίνητο της Peugeot..


Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποια άλλα μοντέλα που αν και δεν τα συναντάμε στην πρώτη δεκάδα που παρουσιάζουμε στο άρθρο μας, δεν έπεισαν τους κατόχους τους να δηλώσουν πίστη στη μάρκα σε ποσοστό άνω του 50% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τον ιστότοπο carsurvey.org.
Τέτοια μοντέλα ήταν τα Daewoo Lanos, Renault Megane ΙΙ, Mercedes M-Class και Hyundai Sonata (1993-98)

Σχετικά άρθρα: Τα top10 καλύτερα αυτοκίνητα της τελευταίας 20ετίας

 Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...