11 Ιαν 2016

Η σχεδιαστική μου πρόταση για την Alfa Romeo Giulia!

Όπως όλοι οι fans της αυτοκίνησης, έτσι κι εγώ περίμενα με ανυπομονησία την νέα πισωκίνητη Alfa Romeo Giulia. Η παρουσίαση της όμως ήταν από σχεδιαστικής άποψης μια απογοήτευση για μένα καθώς περίμενα ένα πιο εμπνευσμένο σχέδιο. Έτσι πήρα την ηλεκτρονική μου πένα για να δημιουργήσω την δική μου πρόταση.


Βλέποντας την νέα Alfa Romeo Giulia, το πρώτο πράγμα που έρχετται στο μυαλό μου είναι..BMW M3! Και δεν είμαι ο μαναδικός που το γράφω. Το ίδιο γράφουν και στο επίσημο blog της BMW και συγκρίνουν τη μορφή των δυο αυτοκινήτων από κάθε γωνία. Ένα απόσπασμα από τις φωτογραφίες αυτές είναι ικανό με την πρώτη ματιά να σας πείσει γι αυτό:


Δεν ξέρω γιατί οι σχεδιαστές και τα στελέχη της Alfa Romeo έκαναν αυτές τις επιλογές για τη μορφή της νέας Giulia που ναι μεν δείχνει επιθετική, ωστόσο είναι απρόσωπη και δεν έχει κατά τη γνώμη μου την ταυτότητα της Alfa Romeo.
Με αυτά στο μυαλό έχοντας χόμπυ το σχεδιασμό αυτοκινήτων και όντας εραστής της μορφής των ιταλικών αυτοκινήτων κάθε εποχής, αποφάσισα να δημιουργήσω την δική μου εκδοχή για τη μορφή της νέας Giulia!
Έχοντας στο μυαλό μου κάποια αγαπημένα σχήματα από παλιότερες Alfa Romeo, άρχισα το σχέδιο. Το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου έχει επιρροές τόσο από την Alfa Romeo 159, όσο και από το εκθεσιακό πρότυπο Alfa Romeo 2uettottanta  του σχεδιαστικού οίκου Pininfarina:


Ειδικότερα, στο σχεδιασμό των δυο αεραγωγών δεξιά και αριστερά, καθώς και των κάτω προβολέων, εμπνεύστηκα από το πανέμορφο πρωτότυπο του Pininfarina. Όσο για τους τριπλούς προβολείς και το ασημένιο "ραβδί" μεταξύ των προβολέων και του σήματος της εταιρίας, το μπροστινό μέρος της Alfa 159 με επηρέασε. Ένα άλλο σημείο που με επηρέασε το πρωτότυπο του Pininfarina , ήταν και η τοποθέτηση της μάσκας χαμηλά στο μπροστινό μέρος που επηρέασαν και το σχεδιασμό των δυο έντονων νεύρων πάνω στο καπό που τονίζει τη μάσκα και τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Οι προβολείς σε σχήμα αμυγδάλου παραμπέμπουν επίσης και στο μικρομεσαίο μοντέλο της Alfa την Giulietta. Το εσωτερικό των προβολέων το έκανα σκούρο γκρι για να φαίνονται σαν συνέχεια της μάσκας του αυτοκινήτου/

Πλευρικά, ένα από τα αυτοκίνητα που είχα στο νου μου όταν σχεδίαζα ήταν το πρωτότυπο Gloria της Alfa REomeo που σχεδίασε ο συμπατριώτης μας Αλέξανδρος Λιώκης. 'Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν για να εμπνευστώ από το σχέδιο του τις ασημένιες αψίδες που βρίσκονται πλευρικά και αρχίζουν από την μπροστινή και καταλήγουν η κάθε μια στην πίσω κολώνα του αυτοκινήτου. Το σχήμα από τις πόρτες παραπέμπει στην Alfa 156 αλλά και στην 159, όπως και το τελείωμα του πίσω παραθύρου. Οι πίσω πόρτες ανοίγουν όπως και στην 156, όπου οι πίσω χειρολαβές είναι κρυμμένες στο πίσω μέρος του παραθύρου.Έτσι το αυτοκίνητο, παρόλο που είναι τετράθυρο, το σχήμα του θυμίζει κουπέ, κάτι που τονίζει τον σπορ χαρακτήρα του. Οι χειρολαβές της μπροστινής πόρτας παραπέμπουν επίσης στην 156.


Οι ζάντες των τροχών που είναι πάντα ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ενός αυτοκινήτου με το σχεδιασμό τους παραπέμπουν σε παλιότερα μοντέλα της Alfa Romeo όπου συναντάμε συχνά 10 μεγάλους κύκλους γύρω από το κέντρο στο σχεδιασμό τους όπως σε αυτές της Alfa Romeo SZ.
Οι πλευρικοί καθρέφτες εμπνεύστηκαν επίσης από το πρωτότυπο του Pininfarina και είναι δίχρωμοι (όπως του Fiat 500) με το κάτω μέρος τους να είναι ασημένιο ίδιο με το χρώμα της αψίδας στο πάνω μέρος του αυτοκινήτου.

Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι καθαρά "ιταλικό" καθώς είναι ανασηκωμένο όπως σε πουάριθμα κλασσικά ιταλικά supercars του παρελθόντος κυρίως, αλλά και σε πιο σύγχρονα της φίρμας όπως της 156 και της GTV. Το πίσω μέρος του σχεδίου μου έχει επίσης και μια μικρή ενσωματωμένη αεροτομή όπως συνηθίζεται σε αρκετά μοντέλα. Παραπέμποντας επίσης στην Alfa 164, τα πίσω φωτιστικά σώματα των δυο πλευρών είναι ενωμένα μεταξύ τους και είναι ένα επίπε προς τα μέσα όπως πάλι στην 164:


Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση του project μου στο carblogger.gr, θέλω να πιστεύω ότι το σχέδιο μου έχει μια ισχυρή δόση από το DNA της ιταλικής φίρμας παραπέμποντας σε χαρακτηριστικά από σύγχρονα αλλά και παλιότερα μοντέλα της Alfa Romeo συνδυασμένα με έναν πρωτότυπο τρόπο.



Το σχέδιο μου δεν τελείωσε 100%, καθώς έχω και κάποιες άλλες ιδέες που θα ήθελα να ενσωματώσω σε αυτό έτσι ώστε να έχει ακόμα πιο έντονο χαρακτήρα Alfa Romeo.

Το τρισδιάστατο μοντέλο που παρουσιάζω δημιουργήθηκε αποκλειστικά από μένα με χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος Sketchup Pro της Trimble. Ο φωτορεαλισμός του σχεδίου (rendering) έγινε με τη χρήση του plugin του προγράμματος nXT Render.

Δημήτρης Σαραφίδης
Διαχειριστής του carblogger.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...