18 Φεβ 2016

Mazda RX-8: Μια δελεαστική αγορά μεταχειρισμένου που θέλει προσοχή!

Ένα από τα πιο ελκυστικά αυτοκίνητα τόσο σε εμφάνιση όσο και σε τεχνικά χαρακτηριστικά είναι το Mazda RX-8. Πανέμορφο, δυνατό, ποιοτικό, με κοφτερή οδική συμπεριφορά, ελάχιστα τέλη κυκλοφορίας και πολύ προστιτό ως μεταχειρισμένο, είναι στα υπ' όψην αυτοκίνητα για πολλούς από εμάς. Είναι όντως τόσο "κελεπούρι" το Mazda RX-8;

Ψαχνοντας για μεταχειρισμένο Mazda RX-8 στους δημοφιλείς ιστότοπους με αγγελίες μεταχειρισμένων, παρατηρούμε ότι οι τιμές του αρχίζουν από 4500-5000 €. Πραγματική ευκαιρία αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή αγοράς του άρχιζε από τα..27000€!

Ας αρχίσουμε από τα θετικά στοιχεία του αυτοκινήτου:


1. Αριστη οδική συμπεριφορά
Το αυτοκίνητο έχει εξαιρετική κατανομή μαζών. Έχει έναν πολύ μικροκαμωμένο κινητήρα, που τοποθετήθηκε χαμηλά και πίσω από τον μπροστινό άξονα. Ως εκ τούτου, σε ζύγισμα το αυτοκίνητο είναι σχεδόν 50-50 σαν δηλαδή να έχει κινητήρα στο κέντρο.
Έχει επίσης εξαιρετικό στήσιμο ανάρτησης η οποία περιλαμβάνει διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στους πίσω τροχούς.
Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς και υπάρχει μπλοκε διαφορικό (τόρσεν). Ο μοχλός των ταχυτήτων έχει πολύ καλή αίσθηση και επιτρέπει τις γρήγορες αλλαγές.

2. Ελκυστική εμφάνιση
Το αυτοκίνητο είναι πανέμορφο και διαθέτει το μοναδικό χαρακτηριστικό για σπορ αυτοκίνητο: 'Εχει τέσσερεις πόρτες που ανοίγουν αντικρυστά, ελευθερώνοντας χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα τέσσερεις επιβάτες. Είναι χαμηλό και φαρδύ όπως πρέπει να είναι ένα σπορ αυτοκίνητο με μεγάλους τροχούς 18 και 19 ιντσών και μπορεί να το παρκάρει κανείς χωρίς συμπλέγματα ακόμα και δίπλα σε..Porsche!

3. Χώροι



Όπως γράψαμε και προηγουμένως το RX-8 μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 4 ενήλικες! Σε αντίθεση με άλλα σπορ αυτοκίνητα, διαθέτει και 5η πόρτα που αποκαλύπτει έναν σχετικά μεγάλο (για σπορ αυτοκίνητο) χώρο αποσκευών

4. Σχεδιασμός εσωτερικού


Το πανέμορφο εξωτερικό συμπληρώνεται από ένα εξίσου όμορφο και καλοφτιαγμένο εσωτερικό. Σπορ πινελιές υπάρχουν παντού. Το ταμπλώ είναι όπως αρμόζει σε ένα σπορ αυτοκίνητο έχοντας το στροφόμετρο στο κέντρο και φτιάχνει με το σχεδιασμό του τη διάθεση του οδηγού.

5. Επιδόσεις


Το RX-8 φοράει έναν κινητήρα τύπου Wankel που έχει 2 εκδόσεις ανάλογα με την ιπποδύναμη του: 192 και 231 ίππους. Επόμενο λοιπόν οι επιδόσεις να είναι πάρα πολύ καλές! Σε παρένθεση οι επιδόσεις της έκδοσης των 192 ίππων:
 0-100 σε 6,4 δλ (7,2), τελική ταχλυτητα 235 χλμ/ώρα (223 χλμ/ώρα)

Κι εδώ κάπου τελειώνουμε με τα θετικά στοιχεία και αρχίζουμε με τα αρνητικα:

1. Υψηλή κατανάλωση καυσίμου
Σύμφωνα με αναφορές κατόχων του RX-8, η κατανάλωση στο ταξίδι φτάνει τα 10-12 λίτ/100χλμ με ταχύτητες 100-140 χλμ / ώρα. Μέσα στην πόλη ανέρχεται στα 15-17λιτ/100χλμ!
Σύμφωνα με τον ιστότοπο spritmonitor.de, η πραγματική κατανάλωση του είναι 13,1 λιτ/100χλμ για την έκδοση των 192 ίππων και 13,7 για αυτή των 231 ίππων.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την κατανάλωση λαδιού λόγω του κινητήρα wankel που είναι περίπου 500ml ανα 1500-2000 χλμ.

2. Σχετικά υψηλού κόστους συντήρηση
Το RX-8 τυπικά χρειάζεται αλλαγή στους πολλαπλασιαστές, καθε 30000 χλμ. Εκτός από την περιστασιακή συμπλήρωση λαδιών, χρειάζεται αλλαγή κάθε 7000 χλμ. Έχει μπουζί ιριδίου που είναι αυξημένου κόστους και χρειάζονται επίσης αλλαγή κάθε 20000 χλμ.

3. Αξιοπιστία κινητήρα
Σύμφωνα με τις αναφορές των οδηγών του RX-8 αλλά και της ασφαλιστικής εταιρίας warranty direct επισημαίνονται τα πρακάτω:
Λόγω του χαρακτήρα του αυτοκινήτου, θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να προσέξει την κατάσταση του κινητήρα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η συμπίεση του καθώς σε ταλαιπωρημένους κινητήρες η συμπίεση είναι χαμηλή.
Έλεγχος πρέπει να γίνει επίσης και στις εκπομπές ρύπων καθώς ο καταλύτης παρουσιάζει ευπάθεια.
Άλλα στοιχεία που θα πρέπει να τύχουν προσοχής είναι:
-Διάβρωση των προβολεών από νερό
-Κατάσταση αντιστρεπτικής ράβδου
-Διάβρωση του σωλήνα του ψυγείου του λαδιού
-Πρόωρη φθορά συμπλέκτη

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το Mazda RX-8 είναι ένα αυτοκίνητο που έχει σαφή θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος. Δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από την χαμηλή τιμή κτήσης διότι αν δεν συνυπολογίσει το κόστος χρήση από την υψηλή κατανάλωση βενζίνης και τις απαιτήσεις συντήρησης, κινδυνεύει να βγεί εκτός προϋπολογιμμού!
Για όσους όμως συνειδητοποιημένους, το RX-8 παρέχει απλόχερα στυλ και οδηγική απόλαυση χαρίζοντας την ευτυχία στον ιδιοκτήτη του!

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...