13 Απρ 2016

Προσιτά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με τη μαγική υδροπνευματική ανάρτηση της Citroen

Για την υδροπνευματική ανάρτηση της Citroen δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Citroen DS και από τότε εντυπωσίασε με την απαράμιλλη άνεση που προσέφερε που συνδυαζόταν μοναδικά με το πολύ καλό κράτημα ε κάθε αυτοκίνητο της φίρμας που τοποθετήθηκε. Αν είστε λοιπόν λάτρης της άνεσης στο αυτοκίνητο χωρίς κανένα συμβιβασμό και θα θέλατε ένα αυτοκίνητο με την καλύτερη ανάρτηση στον κόσμο, πρέπει να διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο!

Πριν παρουσιάσουμε τα μοντέλα της φίρμας που έχουν τη μαγική αυτή ανάρτηση, ας πούμε δυο λόγια για τη λειτουργία της. Στην ανάρτηση αυτή, τα ελατήρια των συμβατικών αναρτήσεων αντικαθίστονται από τέσσερις σφαίρες, οι οποίες περιέχουν άζωτο και υδραυλικό υγρό. Στο θάλαμο του λαδιού κινείται ένα έμβολο το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάποιο στοιχείο της ανάρτησης και ανάλογα με τις κινήσεις του εμβόλου το λάδι συμπιέζει και αποσυμπιέζει το αέριο άζωτο παίζοντας τον ρόλο των ελατηρίων. 
Το σύστημα της υδροπνευματικής ανάρτηση εμφανίστηκε πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής το 1954 στoυς πίσω τροχούς της Citroen Traction Avant. Το πρώτο αυτοκίνητο όμως με υδροπνευματική ανάρτηση και στους 4 τροχούς του, ήταν η γνωστή σε όλους μας Citroen DS το 1955. Έκτοτε, σε αρκετά αυτοκίνητα της φίρμας αλλά και εκτός αυτής έχει τοποθετηθεί η μαγική αυτή ανάρτηση. Στο άρθρο συτό θα δούμε ποιά είναι τα πιο προσιτά από αυτά που μπορούν να μας προσφέρουν τα χαρίσματα της.

1. Citroen GS / GSA (1970-86)



Η GS παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 και ήταν το πρώτο και μοναδικό μικρομεσαίο αυτοκίνητο στην ιστορία της Citroen με υδροπνευματική ανάρτηση. Το 1980 ανανεώθηκε, απέκτησε 5η πόρτα και αναβαθμίστηκε σε κινητήρες, αξιοπιστία και ποιότητα.
Λόγω της παλαιότητας του μοντέλου, πολύ λίγα μεταχειρισμένα Citroen GS και GSA υπάρχουν στην αγορά με τιμές που αρχίζουν κάτω από 1000 ευρώ.

2. Citroen BX (1982-93)



Η Citroen BX παρουσιάστηκε το 1982 κκαι ήταν ένα αυτοκίνητο μεταξύ της μικρομεσαίας και μεσαίας κατηγορίας για τη Citroen. Παράχθηκε μέχρι το 1995 οπότε όπως και στην περίπτωση της GS/GSA λόγω παλαιότητας υπάρχουν πολύ λίγα μοντέλα διαθέσιμα ως μεταχειρισμένα στην αγορά σε τιμές που αρχίζουν κάτω από 1000 ευρώ.

3. Citroen CX (1974-91)



Η CX ήταν ο ανρτικαταστάτης της θρυλικής DS το 1974 και δεν στερούνταν τίποτα από την αίγλη  αλλά και την τεχνολογική υπεροχή της προγόνου της. Δυστυχώς, ο μικρότερος κινητήρας που είναι διαθέσιμη, είναι με 2000 κυβικά με τις γνωστές συνέπειες στα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου (εκτός κι αν την κατέχει κανείς ως ιστορικό αυτοκίνητο)

Citroen XM (1989-00)



Ο αντικαταστάτης της CX ακούει στο όνομα ΧΜ και παρουσιάστηκε κάπου το 1990. Παρόλο που το αμάξωμα της βασιζόταν σε κοινή πλατφόρμα με το 605 της Peugeot, εξοπλιζόταν με την μαγική ανάρτηση της εταιρίας. Κέρδισε μάλιστα και τον επίζηλο τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς το 1990. Επίσης λόγω κινητήρων (2000 κ.εκ και άνω) δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα μεταχειρισμένα στην αγορά.

4. Citroen Xantia (1993-01)



Η Xantia είναι το πιο προσιτό και παράλληλα σύγχρονο μοντέλο που μπορεί να βρει κανείς συχνά στην αγορά μεταχειρισμένου. Παρουσιάστηκς ως αντικαταστάτης της BX το 1993 και παράχθηκε μέχρι το έτος 2000. Παρόλο που ανήκει στη μεσαία κατηγορία, οι διαστάσεις της είναι αρκετά κομπακτ και δεν στερείται ποιότητας κατασκευής και αξιοπιστίας. Μάλιστα, οι τιμές της ως μετταχειρισμένο αρχίζουν από πολύ χαμηλά (κάτω από 1000 €), οπότε το αυτοκίνητο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον λάρτη της υδροπνευματικής ανάρτησης. Ο κυβισμός των κινητήρων της αρχίζει από 1,6 λίτρα, οπότε δεν είναι απαγορευτικά τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

5. Citroen C5 (2001-08)



Ο αντικαταστάσης της Xantia είναι η C5 που παρουσιάστηκε το 2001. Μεγαλύτερη σε διαστάσεις, αποποιείται hatchback γραμμή και μοιάζει περισσότερο με σεντάν. Επίσης μεγάλωσε σε διαστάσεις από την Xantia ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση του μεγαλώματος των νεώτερων μοντέλων. Οι κινητήρες αρχίζουν από 1,8 λίτρα. Ως μεταχειρισμένο, υπάροχουν αρκετά αυτοκίνητα στην αγορά με τιμές που αρχίζουν κάτω από 2000 ευρώ.


Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...