5 Σεπ 2017

Σουηδία¨Συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη οδήγησης "δεξιά"!

Γνωρίζατε ότι στη Σουηδία μέχρι το 1967, οδηγούσαν όπως στην Αγγλία; Εμείς σίγουρα όχι και ξαφνιαστήκαμε από την είδηση. Αλλά όπως όλα στη Σουηδία λειτουργούν "ρολόι" η αλλαγή έγινε .. σχετικά ομαλα.


Τις 3 Σεπτεμβρίου του 1967 σίγουρα θα την θυμούνται πολλοί "παππούδες" που ήταν οδηγοί τότε! Ήταν η μέρα που είχε οριστεί ως στη Σουηδία η μέρα αλλαγής από την αριστερή στη δεξιά λωρίδα του δρόμου. Σύμφωνα με τις πηγές που βρήκαμε στο carblogger.gr, παρόλο που επικράτησε ένα κομφούζιο τη μέρα εκείνη αλλά και αρκετά ατυχηματάκια, η μετάβαση έγινε σχετικά ομαλα. Σουηδία ήταν, δεν ήταν Ελλάδα! Για σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλαδάρα μας!
 

Για την ιστορία να πούμε ότι η απόφαση αυτή φηφίστηκε στη Βουλή των Σοηδών λόγω πολλών λόγων: Όλες οι γειτονικές χώρες όπως η Νορβηγία και η  Φιλανδία οδηγούσαν από δεξιά, ενώ το 90% των αυτοκινήτων των Σουηδών ήταν..αριστεροτίμονα!
Παρόλο που το 1955 σε ένα δημοψήφισμα το 83% των Σουηδών αποφάσισε να συνεχίσουν να οδηγούν από την αριστερή λωρίδα, το 1963 η βουλή των Σουηδών έλαβε τη γενναία αυτή απόφαση!
Για να δείτε το τότε ρεπορτάζ της Σουηδικής τηλεόρασης, ακολουθείστε τον σύνδεσμο


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...