11 Απρ 2018

Τα αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν από το μίσος για τον Enzo Ferrari!

Για τον Enzo Ferrari προφανώς δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Ο ιδρυτής της Ferrari είχε μια έντονη προσωπικότητα και κάποιες ακραίες απόψεις οι οποίες δημιούργησαν φανατικούς υποστηρικτές αλλά και..ορκισμένους εχθρούς! Κάποιοι από τους δεύτερους, δημιούργησαν εκπληκτικά αυτοκίνητα είτε για να ανταγωνιστούν τα κατακόκκινα αυτοκίνητα με σήμα το αλογάκι, είτε για να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερα αυτοκίνητα από αυτόν. Στο άρθρο αυτό θα ανατρέξουμε εδώ στο carblogger.gr σε όλες αυτές τις δημιουργίες.



1. ATS (1963-65)


Η φίρμα κατασκευής αυτοκινήτων ATS (Automobili Turismo e Sport) ιδρύθηκε από τους απολυμένους από τον Ferrari μηχανικούς και κυρίως από τους Carlo Chiti και Giotto Bizzarrini, με σκοπό να ανταγωνιστούν τη Ferrari τόσο στους αγώνες όσο και στο δρόμο. Δημιούργησαν ένα σπορ αυτοκίνητο (ATS 2500 GT βλ. εικόνα) και ένα  αγωνιστικό αυτοκίνητο (ATS 100) για συμμετοχή σε αγώνες Formula 1. Δυστυχώς και τα δυο αυτοκίνητα της φίρμας δεν είχαν την αναμενόμενη εμπορική και αγωνιστική επιτυχία αντίστοιχα και το 1965 η ATS χρεοκόπησε.

2. Bizzarini (1964-69)



Giotto Bizzarrini στη συνέχεια ίδρυσε μια φίρμα με το όνομα του για την παραγωγή αυτοκινήτων δρόμου αλλά και αγωνιστικών. Το 1966 δημιούργησε το μοντέλο 5300GT Strada (βλ. εικόνα), το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα σπορ αυτοκίνητα της δεκαετίας του '60. Άλλα μοντέλα που δημιουργήθηκαν από την Bizzarini ήταν το 1900GT Europa και το αγωνιστικό P538S με περιορισμένη επιτυχία.

3. Ford GT40



Το 1963 η Ford ενδιαφερόταν πολύ για τη συμμετοχή ενός αυτοκινήτου με τα σήματα της στον αγώνα LeMans. Ο Henry Ford II τότε ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά της Ferrari. Οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν ωστόσο καθώς ο Enzo Ferrari έθετε ως όρο να έχει αυτός τον έλεγχο της αγωνιστικής ομάδας. Αυτό δημιούργησε ένα μίσος του Henry Ford προς τον Ferrari το οποίο τον ώθησε στη δημιουργία του εκπληκτικού Ford GT40. Tο GT40 είχε αρκετές επιτυχίες στον αγώνα LeMans και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά αυτοκίνητα -και όχι μόνο- στη δεκαετία του '60.

4. Shelby Daytona (1964)



O Caroll Shelby υπήρξε ένας διακεκριμένος οδηγός αγώνων αλλά και σχεδιαστής αυτοκινήτων. Είχε τρέξει αρκετές φορές ως οδηγός αγώνων με τα αυτοκίνητα της Ferrari. Ωστόσο μετά από τους θανάτους πολλών οδηγών με τα αυτοκίνητα της φίρμας, συμπεριλαμβανομένου του φίλου του Luigi Musso στο Grand Prix του '58, ο Shelby ανέπτυξε ένα μεγάλο μίσος προς τον Enzo, κατηγορώντας τον προσωπικά για τους θανάτους των φίλων του. Το μίσος του αυτό, τον οδήγησε απευθείας στην δημιουργία του Cobra Daytona. Το αυτοκίνητο είχε μεγάλη επιτυχία στους αγώνες έχοντας πολυάριθμες νίκες. Μαζί με το Ford GT40, επικράτησαν επί των Ferrari σε διάφορους αγώνες στα μέσα της δεκαετίας του '60

5. Lamborghini


Πριν ο Feruccio Lamborghini ασχοληθεί με την παραγωγή υπεραυτοκινήτων, η φίρμα του ασχολούνταν αποκλειστικά με τη παραγωγή..τρακτέρ. Ωστόσο ο ίδιος ήταν ένθερμος οπαδός των γρήγορων αυτοκινήτων και είχε στην κατοχή του διάφορα σπορ αυτοκίνητα. Στην κατοχή του είχε και μια Ferrari 250 GTO, η οποία παρουσίαζε πρόβλημα στον συμπλέκτη της. Ο Lamboghini διαπίστωσε ότι ο συμπλέκτης έμοιαζε πολύ με αυτόν που είχαν τα τρακτέρ του και ζήτησε ευγενικά καπό τον Enzo Ferrari να του δώσει το ανταλλακτικό. Ο Ferrari του απάντησε απαξιωτικά "Εσύ φτιάχνεις τρακτέρ, δεν έχεις ιδέα από σπορ αυτοκίνητα!". O Lamborghini πείσμωσε τόσο πολύ που αποφάσισε να φτιάξει τα δικά του σπορ αυτοκίνητα. Μετά από 4 μήνες δημιούργησε την Lamborghini 350GTV και στη συνέχεια τη Miura (βλ. εικόνα), την Countach και τόσα άλλα αυτοκίνητα που γέμισαν και γεμίζουν τα όνειρά μας

Σαν επίλογο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ferrari παρόλο που είχε τόσο έντονη προσωπικότητα και ορκισμένους εχθρούς, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει ζωντανή τη φίρμα του και να κτίσει το θρύλο γύρω από τα αυτοκίνητα που δημιούργησε αλλά και το όνομα του. 

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...