13 Σεπ 2021

Volvo σειρά 240: Θέτοντας νέα στανταρ στην αυτοκίνηση!

 Η σειρά 240 έθεσε νέα στανταρ σε πολλούς τομείς στο χώρο του αυτοκινήτου γι' αυτό και έμεινε στην παραγωγή σχεδόν 20 χρόνια. Ας δούμε αναλυτικά μια παρουσίαση της σειράς.

Τον Αύγουστο του 1974, η Volvo παρουσίασε μία νέα γενιά αυτοκινήτων που ονομάστηκαν σειρά 240 η οποία είχε αναπτυχθεί έχοντας υπόψη αυστηρές απαιτήσεις παθητικής ασφαλείας. Ήταν, στην πραγματικότητα, τόσο αυστηρές ώστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο αυτοκίνητο για την εξέλιξη της ασφαλείας από τις αρχές των ΗΠΑ, και ανακυρήχθηκε το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στον κόσμο στην εποχή του από τον αμερικανικό οργανισμό NITSA.
Αυτά τα νέα μοντέλα είχαν εξελιχθεί από τη σειρά 140 και ήταν πολύ παρόμοια οπτικά με τους προκατόχους τους. Ωστόσο η Volvo επένδυσε πολλά εκατομύρια κορώνες για την εξέλιξη του. Οι αλλαγές περιλάμβαναν ένα νέο μπροστινό τμήμα, μεγάλους προφυλακτήρες και ένα πιο ανεπτυγμένο σασί, που διέθετε σύστημα ανάρτησης μπροστινών τροχών τύπου McPherson.
Σε σχέση με την εισαγωγή της οικογένειας των 240, άρχισε να χρησιμοποιείται μια νέα οικογένεια 4-κύλινδρων κινητήρων με ένα εκκεντροφόρο επικεφαλής. Ο προηγούμενος 4-κύλινδρος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα σε βασικές εκδόσεις.


Εικόνα 1. Η δίθυρη εκδοχή της σειράς 240 με κωδικό 242.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το Volvo 244 μπορούσε επίσης να οριστεί με ένα κινητήρα V6. Μια δημοφιλής εναλλακτική λύση σε ορισμένες αγορές έκανε την εμφάνισή της το 1979 - ο πρώτος 6-κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας της αγοράς σε επιβατικό αυτοκίνητο (ένας 5-κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας προσφερόταν για ορισμένες αγορές).
Οι πιο θεαματικές εκδόσεις της σειράς 240 ήταν ήταν τα 242GT που εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και 240 Turbo της δεκαετίας του 1980 που διατέθηκε στη Βόρεια Αμερική. Και τα δύο αυτοκίνητα πρόσφεραν θεαματικές επιδόσεις και αποκρίνονταν στο ακέραιο στην κλασική παροιμία 'λύκος με προβιά προβάτου'.
Το 1985, το Volvo 242 πήρε τη νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού.
Το μοντέλο 240 της Volvo έγινε κλασικό στη διάρκεια της ζωής του, καθώς παραγόταν για σχεδόν 20 χρόνια έχοντας πουλήσει 2,8 εκατομύρια αντίτυπα! Σε αντίθεση με άλλα κλασσικά αυτοκίνητα το μοντέλο 240 μπορεί να οδηγηθεί άνετα ακόμη και σήμερα και να εξυπηρετήσει μια μεγάλη οικογένεια προσφέροντας παράλληλα μια αίσθηση χαλαρότητας και ασφάλειας, χωρίς να δείχνει ότι υστερεί σε σχέση με τα σύγχρονα αυτοκίνητα στρην οδηγική αίσθηση.
Σε δύο περιπτώσεις, το αυτοκίνητο δέχτηκε μια σημαντική ανανέωση, για τα έτη μοντέλου 1981 και 1986. Συνολικά, κατασκευάστηκαν πάνω από 2,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη σειρά 240/260.

Πηγές 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...