27 Απρ 2022

Opel Tech 1 - 1981: Επιστροφή στο μέλλον!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το στυλ του συμπαγούς Kadett και του μεσαίου Rekord άρχισαν να δείχνουν την ηλικία τους, ειδικά απέναντι σε πιο πρόσφατα και ευχάριστα αυτοκίνητα όπως το Ford Escort και η BMW Σειρά 5. Τότε, η Opel αποφασίζει ότι έφτασε να αλλάξει ριζικά την εμφάνιση των μοντέλων της δημιουργώντας το εκθεσιακό πρωτότυπο Tech 1.

Το Opel Tech 1 είναι ένα πρωτότυπο του 1981 που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην αυτοκίνηση μεταξύ της δεκαετίας του '80 και των αρχών της δεκαετίας του '90: δανείζοντας τις γραμμές του στα εξαιρετικά επιτυχημένα μοντέλα της Opel όπως το  Kadett από το 1984 και το Omega . από το 1986 σύμφωνα με την έρευνά μας στο carblogger.gr.


Το Tech 1 βασίζεται στο σασί της τέταρτης γενιάς Kadett (σε πώληση από το 1979 έως το 1984) και έχει αεροδυναμικά σχήματα, τόσο που ο συντελεστής οπισθέλκουσας (0,235) που εκείνη την εποχή ήταν ένα παγκόσμιο ρεκόρ! Η πόρτα χωρίς χερούλια και ο μοναδικός κρυφός υαλοκαθαριστήρας συνεισέφεραν σε αυτό.


Η Opel επέλεξε μια πολύ «πειραματική» προσέγγιση ακόμη και στο εσωτερικό, όπου σχεδόν όλα τα χειριστήρια ήταν κουμπιά σύμφωνα με την έρευνά μας στο carblogger.gr., όταν ακόμα τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν εξοπλισμένα με μοχλούς και πόμολα.


Η Opel δεν ήθελε να κάνει καμία παραχώρηση όσον αφορά την άνεση και την ευκολία χρήσης. Το Tech-1 είχε τέσσερις πόρτες και είχε ένα ευρύχωρο και άνετο εσωτερικό. Χάρη στην πανοραμική οροφή, οι επιβαίνοντες δεχόταν άπλετο φως.


Αναζητώντας την πιο λεία επιφάνεια του αμαξώματος, το παρμπρίζ του Opel Tech-A Concept σχημάτιζε ένα γυάλινο σύνολο με τα πλαϊνά και πίσω παράθυρα, τις κολόνες B και C και την οροφή. Για να βελτιώσει περαιτέρω την αντίσταση του αέρα, το αυτοκίνητο πέρασε πολλές ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα.


Το Tech 1 λοιπόν ήταν ένα πρωτοποριακό πρωτότυπο που επηρέασε δραστικά όχι μόνο μεταγενέστερα αυτοκίνητα της Opel αλλά και άλλων κατασκευαστών δίνοντας το στίγμα της δεκαετίας του '80 όχι μόνο ως προς τις σχεδιαστικές τάσεις των αυτοκινήτων αλλά και ως προς την έρευνα στον τομέα αυτόν.

Πηγές: it.motor1.com, www.autogids.be

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...