16 Μαρ 2023

Opel Lotus Omega: Το θρυλικό αυτοκίνητο - εφιάλτης των αστυνομικών και λατρεμένο των κλεφτρονιών!

Στην ιστορία της αυτοκίνησης λίγα εώς ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν γίνει θρύλοι, τόσο πολύ που οι ιστορίες με αυτά μπορεί να ξεπερνούν τα όρια της πραγματικότητας. Ένα από αυτά είναι και το Opel Lotus Omega.

To Opel Omega είναι ένα πετυχημένο σεντάν που η πρώτη γενιά του παράχθηκε μεταξύ 1986-1993. Το πολύ αεροδυναμικό αμάξωμα -σημείο αναφοράς στο 80s- ποιότητα κατασκευής και οδική συμπεριφορά έδωσαν πολύ καλούς αριθμούς στις πωλήσεις του σύμφωνα με την έρευνά μας στο carblogger.gr. Κάπου στα 1989 κυκλοφόρησε η έκδοση 3.0 που φιλοδοξούσε να ανταγωνιστεί τα γρήγορα σεντάν της εποχής, χωρίς όμως να τα καταφέρνει καθώς υπολοίπoνταν σε επιδόσεις. Η BMW είχε την E34 M5, η Mercedes είχε το 500 E και η Opel ήθελε επίσης ένα κομμάτι από την πίτα. 

Καπου λοιπόν στα τέλη των 80s η τότε μητρική εταιρία General Motors της Opel είχε αποκτήσει την Lotus. Απευθύνθηκε στην Lotus λοιπόν για να μεταμορφώσει το Omega 3.0 σε ένα ανταγωνιστικό σεντάν επιδόσεων. Η Lotus όχι μόνο έκανε σωστά τη δουλειά της αλλά την..παράκανε δίνοντας στο Opel Lotus Omega επιδόσεις και τελική εφάμιλλη των supercar της εποχής οι οποίες ακόμη και σήμερα δείχνουν εντυπωσιακές για σεντάν αυτοκίνητο:


Τα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,2 δλ., και τελική ταχύτητα έφτασε τα 285 χλμ./ώρα με υποψίες ότι ήταν μεγαλύτερη! Στα σεντάν, μόνο η Alpina B10 Bi-Turbo των 360 ίππων (βελτιωμένη 5άρα από την Alpina), ξεπερνούσε -στα χαρτιά- με τελική στα 288 χλμ./ώρα.  

Οι εξωπραγματικές για την εποχή του επιδόσεις το έκαναν αγαπημένο αυτοκίνητο των κλεφτών καθώς κανένα αυτοκίνητο της αστυνομίας δεν μπορούσε να το καταδιώξει! Μια περίπτωση από τις πιο δημοφιλείς είναι η παρακάτω:

Το 1993 μια συμμορία που χρησιμοποιούσε ένα Vauxhall Lotus Carlton (το όνομα με το οποίο ήταν διαθέσιμο στην Αγγλία) με την πινακίδα 40 RA έκλεψε αλκοόλ, τσιγάρα και την αξιοπρέπεια της αστυνομίας των West Midlands. Στις 26 Νοεμβρίου 1993, ένα Vauxhall Lotus Carlton στην πινακίδα 40 RA εκλάπη από ένα σπίτι στα West Midlands. Η συμμορία των κλεφτών έκανε επιδρομές σε καταστήματα σε όλο το West Midlands για τσιγάρα και αλκοόλ. Η αστυνομία ήταν αδύναμη να τους σταματήσει αφού δεν είχαν καμία πιθανότητα να συμβαδίσουν με το Carlton. Το Rover Metro και Opel Omega 3.0 της αστυνομίας απλά δεν μπορούσαν να πιάσουν με τα 280+ χλμ/ώρα Ο Ντέιβιντ Όλιβερ του PC των West Midlands είπε "Απλώς δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε το πράγμα και φαίνεται απίθανο να το κάνουμε ποτέ" Η αστυνομία παραδέχτηκε ουσιαστικά την ήττα.
Ο θρύλος λέει ότι το  Vauxhall Lotus Carlton με τον αριθμό 40RA  ξεπέρασε επίσης το αστυνομικό ελικόπτερο των West Midlands.
Από τότε το αυτοκίνητο θρύλος με τον αριθμό αυτόν δεν εθεάθηκε πουθενά. Ομάδες φανατικών ακόμη και σήμερα σαρώνουν την Αγγλία μήπως και το εντοπίσουν

Το γεγονός αυτό έφτασε μέχρι τη βρεττανική βουλή που συζητήθηκε είτε να τοποθετηθεί περιοριστής ταχύτητας, είτε να σταματήσει η παραγωγή! Βέβαια τίποτε από τα δυο δεν έγινε..

Η παραγωγή του σταμάτησε το 1993. Παράχθηκε σε 950 αυτοκίνητα μόνο καθώς το κόστος του ήταν πολύ υψηλό, διπλάσιο σε σχέση με το Opel Omega 3.0 στο οποίο και βασιζόταν.

Πηγές




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...