17 Μαρ 2023

Ατμοσφαιρικοί εναντίον turbo κινητήρων εν έτει 2023: Τι να επιλέξω;

Εδώ και μιάμιση δεκαετία, οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες χαμηλότερου κυβισμού αποτελούν τον κανόνα, στέλνοντας στο περιθώριο της εξαίρεσης τους πάλαι ποτέ κυρίαρχους ατμοσφαιρικούς. Είναι, ωστόσο, το downsizing o «αφανισμός» της ατμόσφαιρας ή τα κυβικά διατηρούν ακόμα ζωή μέσα τους;

Για να το εξακριβώσουμε, θα θέσουμε τις δυο τεχνοτροπίες ενώπιος ενωπίω εξετάζοντας τα προτερήματα και τις αδυναμίες της καθεμιάς.
Το προφανές και ασυναγώνιστο συν των downsized κινητήρων, δεν είναι άλλο από την απόδοση. Περισσότερα άλογα και καλύτερες επιδόσεις, από λιγότερα κυβικά. Το δόγμα που σύστησε ο 1.4 TSI και εγκαθίδρυσε ο 1.0 EcoBoost, με αμφότερα τα βραβευμένα μοτέρ να εκθέτουν ατμοσφαιρικά σύνολα 1.6, 1.8, 2.0, ακόμα και 2.5 λίτρων (ανάλογα την έκδοση και το μοντέλο).
Απόρροια αυτού, η μείωση στην κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Το ζήτημα για το οποίο έγινε όλη η «φασαρία» εξ αρχής. Η περίσσια ροπής και η ελαχιστοποίηση του turbo lag έχουν ως αποτέλεσμα την λειτουργία του κινητήρα με μικρότερο φορτίο. Κοινώς, τα σύγχρονα τούρμπο κινούνται το ίδιο –και πιο γρήγορα- από τα ατμοσφαιρικά, δίχως ο οδηγός να χρειάζεται να εξαντλεί το γκάζι. Αυτό το στυλ πορείας με την ροπή, επιτρέπει το γρηγορότερο πέρασμα σε μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο με μικρότερο άνοιγμα της πεταλούδας. Άρα μείωση στο καύσιμο που απαιτεί το μοτέρ και τους ρύπους που εκπέμπει.
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, τα χειροπιαστά προτερήματα είναι προνόμιο των μικρότερων τούρμπο. Ήχος και απόκριση μετράνε για κάποιους, όμως η πλειοψηφία μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Την αξιοπιστία, ωστόσο, ουδείς απαρνήθηκε. Και εδώ ο «παλιός», μπορεί να δείξει τον δρόμο στους ενισχυμένους «νέους». Από κατασκευής, ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ αποτελείται από περισσότερα μηχανικά μέρη. Άρα και εξ ορισμού, μεγαλύτερη πιθανότητα να αστοχήσει κάποιο από αυτά. Βάλτε στην εξίσωση το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες με τις πιέσεις είναι υψηλότερες στα τούρμπο, και έχετε την συνταγή της απλότητας των ατμοσφαιρικών να ατενίζει την αξιόπιστη λειτουργία – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες...

Διαβάστε περισσότερα στο www.autogreeknews.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...