2 Ιουν 2011

Οι πιο παλαβές βελτιώσεις στο αυτοκίνητο μας για οικονομία στο καύσιμο!

Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που ζούμε λόγω κρίσης, ΔΝΤ, αύξησης της τιμής της βενζίνης, ανεργίας κλπ. κλπ. ας ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζω βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στο αυτοκίνητο μας για να πετύχουμε καλύτερη οικονομία στη βενζίνη. Όχι όμως συνηθισμένες βελτιώσεις, αλλά εντελώς παλαβές! Τέτοιες βελτιώσεις λοιπόν προτείνουν διάφοροι «πυροβολημένοι» ανά τον κόσμο που έχουν hobby την εξοικονόμηση καυσίμου. Αυτοί λοιπόν δημιούργησαν έναν ιστότοπο / φόρουμ με τίτλο ecomodder.com.  Μέσα από τον ιστότοπο αυτόν υπάρχουν πολλά και διάφορα tips με στόχο την οικονομία βενζίνης,  αλλά και κάθε λογής βελτιώσεις που έχουν γίνει σε αυτοκίνητα για τον σκοπό αυτόν. Πολλές από αυτές έχουν λογική, άλλες όμως είναι εντελώς παλαβές! 


Από τις ‘βελτιώσεις’ λοιπόν αυτές, διαλέγω τις 10 πιο αλλοπρόσαλλες κατά τη γνώμη μου  και σας τις παρουσιάζω με αύξουσα σειρά αλλοπροσαλοσύνης: Όπως συνηθίζεται, στις παρουσιάσεις top 10 αρχίζουμε από τις τελευταίες και καταλήγουμε στην πρώτη για να χει suspense.


No10: Αφαιρέστε τους πλευρικούς καθρέφτες

Οι πλευρικοί καθρέφτες αυξάνουν τόσο τη μετωπική επιφάνεια του αυτοκινήτου, όσο και τον συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασής του. 


Οι καθρέφτες μπορούν να αντικατασταθούν με κάποιους μικρότερους ή με μικρές κάμερες που δείχνουν τι γίνεται πίσω σε κάποιο monitor (το κόστος όμως της κάμερας monitor είναι αμελητέο;; σε πόσες 10ετίες θα γίνει η απόσβεσή του;)


Νο9: Αφαιρέστε το Α/C

Έτσι μπορείτε να κερδίσετε και σε βάρος και σε οικονομία ως και 25 κιλά, μείωση των βακτηριδίων όταν δεν χρησιμοποιείται, αποφυγή των ζημιών του ιμάντα του και αύξηση του χώρου στον κινητήρα
(ειδικά για την Ελλάδα παίζει πολύ αυτή η βελτίωση! 
Φαντάζομαι ότι μετά από αυτό το άρθρο θα κάνουμε ουρά στα συνεργεία για να βγάλουμε το a/c από τα αυτοκίνητα μας!)


Νο8: Ακυρώστε την υδραυλική υποβοήθηση του τιμονιού

Αν έχει το αυτοκίνητό σας υδραυλική υποβοήθηση, τότε καταναλώνεται καύσιμο είτε στρίβετε το τιμόνι, είτε όχι. Έτσι στρίβοντας το τιμόνι με τα μπράτσα του Σβατσενεικερ που προφανώς διαθέτετε (ειδικά μες την πόλη) εξοικονομείτε καύσιμο!


Νο7: Αφαιρέστε το δυναμό από το αυτοκίνητο σας

Εδώ που τα λέμε θεωρητικά πάντα έχει κάποια λογική η ‘βελτίωση’ αυτή. Σύγχρονα αυτοκίνητα όπως η σειρά των μοντέλων blue motion της VW, χρησιμοποιούν το δυναμό για φόρτιση της μπαταρίας μόνο όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει με τον κινητήρα ή όταν πέφτει η τάση της. Να καταργήσουμε όμως εντελώς το δυναμό; 



Πολύ σύντομα θα μείνουμε από μπαταρία. Βέβαια οι συγγραφείς της βελτίωσης αυτής κάνουν λόγο για χρήση μπαταριών μεγάλου κύκλου (deep-cycle batteries) πολύ πιο ανθεκτικών από τις συμβατικές. Και μετά τι τις κάνουμε; Τις φορτίζουμε ή τις πετάμε; Και κάθε πότε θα χρειάζεται αλλαγή; Οι συγγραφείς ισχυρίζονται οικονομία ως 10% μάλλον χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη το κόστος της μπαταρίας.


Νο6: Καλύψτε τους πίσω τροχούς

Με άλλα λόγια μετατρέψτε τα αυτοκίνητα σας σε Citroen DS!



Και μπαίνουμε λοιπόν στο TOP 5! Η αγωνία κορυφώνεται!


Νο5: Ελαττώστε την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου σας

..χρησιμοποιώντας τμήματα από μια βάρκα! Η εικόνα πιο κάτω μιλάει μόνη της!



 Αν έχετε καμιά βάρκα περίσσεια, μην χρονοτριβείτε! Αρχίστε αμέσως τη δουλειά


Νο4: Αλλάξτε την κλίση του παρμπρίζ

Να μια μετατροπή που αξίζει τον κόπο. 



Κόψτε λοιπόν το πάνω μισό μέρος του αυτοκινήτου σας και αντικαταστήστε το με αυτό κάποιου άλλου μοντέλου με χαμηλότερη κλίση, ή διαμορφώστε κατάλληλα το υπάρχον (βλέπε εικόνα)

Νο3: Μετατρέψτε σε ηλεκτρικό το αυτοκίνητο σας

Να μια ακόμη μετατροπή που θα σας απαλλάξει μια για πάντα από τη βενζίνη! Με το αζημείωτο..


Νο 2: Μειώστε την μετωπική επιφάνεια στο αυτοκίνητο σας!

Πως γίνεται αυτό; 



Απλά κόβοντας το μισό παρμπρίζ τα πλευρικά παράθυρα, τα πίσω τζάμια  και ξανακολλώντας τον ουρανό του αυτοκινήτου, καταφέρνετε δραματική μείωση της μετωπική επιφάνειας!


Έχετε αγωνία; Να λοιπόν το Νο1 που κατέκτησε δίκαια τον πολυπόθητο τίτλο της πιο αλλοπρόσαλλης βελτίωσης με στόχο την οικονομία βενζίνης!


Νο 1:Βάλτε πετάλια στο αυτοκίνητο σας και κάντε το ποδήλατο!

Χρειάζεται και περαιτέρω σχολιασμός; Το video παρακάτω τα λέει όλα!





Τι κάθεστε λοιπόν; Αρχίστε γρήγορα τις βελτιώσεις!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...