18 Μαρ 2016

Τι κάνει ένα αυτοκίνητο να λέγεται supercar;

Τελευταία, όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο supercar που έχει επικρατήσει πλέον χωρίς μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Σίγουρα ο όρος αυτός χαρακτηρίζει κάποια αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Τι κάνει όμως ένα αυτοκίνητο να λέγεται supercar; Η μάρκα του (Porsche Ferrari κλπ); Οι επιδόσεις του; Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ή ο σχεδιασμός του;


Είναι supercar ένα αυτοκίνητο με κριτήριο μόνο τις πολύ καλές επιδόσεις; Για παράδειγμα το Volkswagen Golf R των 292 ίππων με επιδόσεις 0-100 σε 4,9 δλ και τελική ταχύτητα (περιορισμένη ηλεκτρονικά) 250 χλμ / ώρα;



Δεν θα λέγαμε ότι είναι supercar γιατί το αμάξωμα του είναι στην πραγματικότητα το ίδιο με του απλού Golf που μπορεί να αγοράσει κανείς με τον κινητήρα TSI των 1,2 λίτρων και..85 ίππων!


Έτσι λοιπόν αποκλείουμε από τα supercars τα αυτοκίνητα που είναι γρήγορες εκδόσεις αυτοκινήτων ευρείας παραγωγής. Από ένα supercar λοιπόν θα ζητούσαμε επιδόσεις σε ένα ξεχωριστό αμάξωμα.

Είναι ένα κουπέ (που είναι ξεχωριστό) αυτοκίνητο supercar; Τότε λοιπόν είναι αυτοκίνητα σαν τα Volkswagen Scirocco R, Opel Astra GTC turbo, Hyundai Coupe 2.7 είναι supercars;



Μάλλον όχι! Θα θέλαμε κάτι πιο..εξωτικό και σίγουρα όχι προσθιοκίνητο! Τα κουπέ που αναφέρουμε πάλι βασίζονται σε πλατφόρμες καθημερινών αυτοκινήτων (το Scirocco στο Golf, το Astra GTC στο απλό Astra.


Καλά όλα αυτά. Είναι μια Ferrari Testarrosa supercar; Έχει κυβισμό 3,5 λίτρα, παράγει 483 άλογα, επιταχύνει από 0-100 σε 5,3 δλ και έχει τελική 290 χλμ/ώρα.



ΝΑΙ, είναι supercar! Το λέει και η λογική, και η καρδιά μας! Όμως το Golf R έχει καλύτερη επιτάχυνση 0-100!!! Έχει, αλλά το 1984 που δημιουργήθηκε η Testarossa, οι επιδόσεις τις ήταν εντυπωσιακές για την εποχή της!

Συμφωνόντας με πολλούς και διάφορους ιστότοπους τί μπορεί να είναι ένα  supercar, καταλήγουμε:

Supercar λοιπόν είναι ένα αυτοκίνητο που 
  • είναι εξωτικά όμορφο, 
  • δεν βασίζεται σε κάποιο μοντέλο μαζικής παραγωγής, 
  • είναι σχεδιασμένο εξ αρχής, με πρωτοποριακές για την εποχή του μεθόδους
  • έχει πάρα πολύ καλές επιδόσεις για την εποχή του 
  • είναι..πολύ ακριβό την εποχή που κυκλοφόρησε.
Συμφωνείτε;

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...