6 Φεβ 2017

Η συναρπαστική ιστορία πίσω από τη σχεδίαση του Fiat Coupe

Το Coupe αποτέλεσε ένα από τα πολύ σημαντικά αυτοκίνητα της Fiat καθώς αναβάθμισε την εικόνα της εταιρίας και έδειξε τις δυνατότητές τις στην κατασκευή μοντέλων με σπορ προσανατολισμό. Ήταν η Ferrari των φτωχών την δεκαετία του '90 και απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Ας πάμε να δούμε λοιπόν την ιστορία δημιουργίας αυτόυ του σημαντικού μοντέλου. 



Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90, τα μοντέλα της Fiat είχαν χάσει πολύ από το χαρακτήρα που είχαν οι πρόγονοί τους δείχνοντας απρόσωπα και κάπως άχρωμα, κάτι που ήθελε διακαώς να ανατρέψει η εταιρία.
Ήδη από το 1990, έχοντας στα σχέδια της τη δημιουργία ενός κουπέ, η Fiat συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή Chris Bangle σύμφωνα με τις πηγές που βρήκαμε εδώ στο carblogger.gr. Ωστόσο ήδη υπήρχε μια συνεργασία με τον σχεδιαστικό οίκο Pinifarina, οπότε η τελική μορφή του Coupe εξελίχθηκε σε έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ της σχεδιαστικής ομάδας της Fiat με τον Chris Bangle και τον σχεδιαστικό οίκο Pinifarina.

Εικόνα 1. Αρχικά σχέδια του Chris Bangle για το Fiat Coupe το 1990

Ο Bangle προτίμησε να μη χρησιμοποιήσει κλασσικές φόρμες για το σχήμα του αυτοκινήτου αλλά κάπως πιο ριζοσπαστικές. Έτσι στην πρώτη αναμέτρηση, τα δυο στούντιο παρουσίασαν τις παρακάτω προτάσεις:

Εικόνα 2. Αρχική πρόταση από το studio Pinifarina

Εικόνα 3. Αρχική πρόταση από την σχεδιαστική ομάδα της Fiat

Σε αντίθεση με το σχεδιαστικό τμήμα της Fiat και τον Bangle, o Pinifarina αρκέστηκε σε πιο ήπιες γραμμές μη παίρνοντας κάποιο ρίσκο στη μορφή που πρότεινα για το Coupe.
Την πρώτη αναμέτρηση την κέρδισε το studio Pinifarina και στη συνέχεια οι δυο ομάδες ετοίμασαν τις τελικές προτάσεις τους.

Εικόνα 4. Τελική πρόταση από το studio Pinifarina

Εικόνα 5. Τελική πρόταση του Bangle με την ομάδα της Fiat με δυο διαφορετικές διαμορφώσεις για το πίσω μέρος.

Στη δεύτερη του πρόταση ο οίκος Pinifarina έκανε πιο γωνιώδες το σχήμα του Coupe που ωστόσο δεν είχε τύχη μπροστά στο ριζοσπαστικό μεν πανέμορφο δε σχήμα της πρότασης των Bangle-Fiat.  Όπως είναι φανερό, η πρόταση που επικράτησε ήταν αυτή της ομάδας του Bangle. Το σχεδιασμό του εσωτερικού το ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο σχεδιαστικός οίκος Pinifarina. 

Μια μεγάλη πρόκληση σύμφωνα με τον Chris Bangle ήταν ο σχεδιασμός πάνω στους περιορισμούς που επέβαλε η χρήση της πλατφόρμας του Fiat Tipo. Χάρη όμως στην σκληρή εργασία ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον Bangle.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!

Πηγές:
www.formtrends.com
cardesignarchives
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...