1 Φεβ 2013

Αδιαφορώντας για τους συμπολίτες μας στο δρόμο

Τι κι αν έχουν γίνει αυστηρότεροι οι νόμοι, τι κι αν τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι φωτιά, τι κι αν η χώρα μας βουλιάζει μέρα με τη μέρα σαν τον Τιτανικό, κάποιοι από τους συμπολίτες μας συνεχίζουν το βιολί τους κοιτώντας μόνο το βόλεμα τους και αδιαφορώντας για τιν συμπολίτη τους. Η εφαρμογή της στάσης αυτής συναντιέται σε όλους τους τομείς της δράσης τους. Εμείς εδώ θα εξετάσουμε το μέρος που αφορά το αυτοκίνητο.


Κυκλοφορώντας στο δρόμο συναντάμε οδηγούς με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες να κυκλοφορούν, αυτοκίνητα ανασφάλιστα, με αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ, αυτοκίνητα που αφήνουν παρακαρισμένα οπουδήποτε, (πεζοδρόμια, διαβάσεις, γωνίες κλπ). Οδηγοί περνάνε με κόκκινο και φρακάρουν τις μεγάλες διασταυρώσεις αδιαφορώντας για τον συμπολίτη τους που μπορεί να ξεκινήσει νόμιμα έχοντας πράσινο φανάρι από τη άλλη μεριά του δρόμου. Οδηγοί που ακόμη και αν έχουν άδικο βάζουν τις φωνές στους άλλους και όταν μάλιστα βλέπουν στο τιμόνι άλλων αυτοκινήτων γυναίκες οδηγούς, τότε κάνουν το μάγκα ακόμα πιο πολύ. Ειμαστε ίσως η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου οι οδηγοί αδιαφορούν επιδεικτικά για τους πεζούς που διέρχονται από αφύλαχτες διαβάσεις. Ούτε κάνουν τον κόπο να ελαττώσουν ταχύτητα. Ο νόμος του ισχυρότερου ισχύει. 
Από την άλλη η τροχαία δηλώνει ένα βροντερό "απών" από τους δρόμους. Οι νόμοι υπάρχουν, κανένας όμως δεν τους εφαρμόζει. Έτσι οι συμπολίτες μας συνεχίζουν ανενόχλητοι να συμπεριφέρονται όπως περιγράψαμε αδιαφορώντας για τους άλλους.
Όλες αυτές οι σκέψεις υπήρχαν στο μυαλό μας. Ωστόσο αφορμή να γίνουν άρθρο ήταν το προκλητικότατο "παρκάρισμα" του εικονιζόμενου αυτοκινήτου από έναν συμπολίτη μας με κοινωνική ευαισθησία που ταυτόχρονα
  • έχει παρκάρει πάνω σε διάβαση
  • έχει κλείσει δίοδο για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • έχει παραβιάσει μονόδρομο και έχει μπει για να παρκάρει ανάποδα σε ένα δρόμο με 3 ρεύματα κυκλοφορίας.

Το παρκαρισμένο αυτοκίνητο το είδαμε στις 27 Ιανουαρίου στις 10:57 το πρωί πάνω στη διάβαση που βρίσκεται επί της οδού Ανθέων εκεί που διασταυρώνεται από την οδό Γραβιάς στη Θεσσαλονίκη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των πολιτισμένων κοινωνιών είναι ο σεβασμός στον (συμ)πολίτη και η μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά δυστυχώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας, τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και έδωσε το φως του πολιτισμού σε όλη την υφήλιο. Γι αυτό και έχουμε φτάσει σ' αυτό το χάλι.
Πρέπει ο καθένας από μας να προβληματιστούμε. Πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Να σεβόμαστε και να βοηθάμε το συνάνθρωπο μας; Να μεριμνάμε για τη διευκόλυνση των συνανθρώπων μας και όχι να αδιαφορούμε γι αυτούς.
Ο καθένας από μας μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα επηρεάζοντας έτσι και τους υπόλοιπους προς αυτή την κατεύθυνση. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...