27 Απρ 2013

Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθεση πινακίδων και προσωρινή ακινησία αυτοκινήτου

Πολλοί συμπολίτες μας μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν (γιατί άραγε;) στα έξοδα (τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, τεκμήριο) που συνεπάγεται η κυκλοφορία και η κατοχή ενός αυτοκινήτου, καταθέτουν τις πινακίδες στην εφορία με σκοπό την προσωρινή ακινησία του. Ποιά είναι όμως η διαδικασία για να γίνει αυτό; Τι θα πρέπει να γίνει εάν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ξαναθέσει το αυτοκίνητο του σε κυκλοφορίας; Όλα αυτά τα απαντάμε σε αυτό το άρθρο!

(φωτογραφία από ethnos.gr)

Καταρχήν, οι απαραίτητες ενέργειες για την προσωρινή κατάθεση πινακίδων (προσωρινή ακινησία αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας) είναι οι ακόλουθες:
1. Συμπληρώνετε σε (2 αντίτυπα τη Δήλωση Προσωρινής Ακινησίας Οχήματος2. Βγάζετε φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής σας Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου 
3. Έχετε την άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας 
4. Πινακίδες αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας 
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το ΙΧ θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιωτικό χώρο.

6. Στη συνέχεια πηγαίνετε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής
7. Εάν ο χώρος στάθμευσης ενοικιάζεται ή παραχωρείται, χρειάζεται το μισθωτήριο θεωρημένο από την εφορία Εάν ο χώρος παραχωρείται από τρίτο χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση του κατόχου


8. Στη συνέχεια ο κάτοχος του ακινήτου θα πρέπει να πάει στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής. 
9. Επισκεφθείτε την εφορία που ανήκετε έχοντας τα παραπάνω μαζί σας για την κατάθεση.

Σε περίπτωση άρσης προσωρινής ακινησίας

Η Εφορίες κρατούν τις πινακίδες για διάστημα ενός χρόνου από την κατάθεση τους. Μετά καταστρέφονται και θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εκδόσει νέες πινακίδες χωρίς κάποια έξοδα (προς το παρόν)
Για την άρση προσωρινής ακινησίας τότε

1. Πηγαίνετε στην Εφορία όπου δηλώσατε την ακινησία με τα παρακάτω:
2. Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής σας Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου Βεβαίωση ακινησίας οχήματος (σας δόθηκε από τη ΔΟΥ όταν καταθέσατε τις πινακίδες)
3. Παράβολο με το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους ακόμα και αν το αυτοκίνητο σας είναι ακινητοποιημένο πάνω από ένα έτος
4. (Είναι ζητούμενο από 1/1/2014) Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...