4 Ιουλ 2015

Πόσο καύσιμο καταναλώνει ένα αυτοκίνητο ανάλογα με την ισχύ του;

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι τα αυτοκίνητα με λιγότερη ιπποδύναμη είναι πάντα πιο οικονομικά από τα δυνατότερα. Είναι όμως έτσι; Ποια είναι όμως η πραγματική σχέση μεταξύ ιπποδύναμης - κατανάλωσης; Στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο άρθρο αυτό.

Όπως θα έχετε καταλάβει, το θέμα της κατανάλωσης καυσίμου μας απασχολεί πολύ στο carblogger.gr γι' αυτό και ψάχνουμε λεπτομερώς το θέμα.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε στον ιστότοπο Spritmonitor.δε που φιλοξενεί δεδομένα για την κατανάλωση του οχήματος από διαφόρους οδηγούς κυρίως της Ευρώπης. 
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο Spritmonitor και έχουμε χρησιμοποιήσει στοιχεία για την κατανάλωση των αυτοκινήτων σε προηγούμενα άρθρα. Είναι το site με τις περισσότερες εγγραφές παγκοσμίως. Φιλοξενεί δεδομένα από 220000 οχήματα από όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες μετρήσεις από την Ευρώπη, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μας ως Έλληνες.
Στον ιστότοπο αυτόν βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία μας βοήθησαν να φτιάξουμε το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει πως μεταβάλλεται η κατανάλωση βενζίνης στα αυτοκίνητα σε συνάρτηση με την ισχύ που έχουν.


Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε πως διαμορφώνεται η κατανάλωση των αυτοκινήτων με βάση την ισχύ τους σύμφωνα με χιλιαδες καταχωρήσεις χιλιάδων οδηγών.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι ότι οχήματα με μικρή ισχύ μέχρι 40 ίππους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση (γύρω στα 7 λίτρα /100 χλμ) σε σύγκριση με αυτοκίνητα με ισχύ 40-70 ίππους. Αυτό επιβαβεαιώνεται επίσης και στην παλιότερη έρευνα μας όπου βρίσκουμε ότι αυτοκίνητα με τους μικρότερους κινητήρες δεν είναι απαραίτητα οικονομικότερα από τις εκδόσεις τους με μεγαλύτερης ισχύος κινητήρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοκίνητα με 15-40 ίππους καταναλώνουν ίδιες ποσότητες βενζίνης με αυτά που αποδίδουν 70-95 ίππους.
Μεγαλώνοντας η ιπποδύναμη φαίνεται ότι αυξάνεται γραμμικά και η κατανάλωση μέχρι περίπου την ισχύ των 260-285 ίππων. Αυτοκίνητα με ισχύ 285-315 ίππους ωστόσο φαίνεται ότι καταναλώνουν περίπου ίδιες ποσότητες βενζίνης με τα αυτοκίνητα 285-315 ίππων.
Καθώς μεγαλώνει η ιπποδύναμη ακόμη περισσότερο η κατανάλωση συνεχίζει να αυ΄ξανεται γραμμικά.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...