16 Ιουν 2016

Γιατί τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '90 είναι τα καλύτερα;

Η δεκαετία του '90 έχει δώσει μια σειρά από αξιόλογα αυτοκίνητα από κάθε άποψη. Η προσωπική μας προτίμηση είναι στα αυτοκίνητα της δεκαετίας αυτής διότι πιστεύουμε ότι είναι τα καλύτερα που έχουν κατασκευαστεί από όλες τις άλλες γενιές..Οι λόγοι; Θα σας τους παρουσιάσουμε στο άρθρο αυτό!

Καλά τα τεχνολογικά καλούδια και η εξέλιξη στα σύγχρονα αυτοκίνητα που ίσως είναι μονόδρομος, η παγκοσμιοποίηση όμως και κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως η ανάγκη για καθαρότερους ρύπους, έχει αφαιρέσει πολλά στοιχεία μοναδικότητας που είχαν τα παλιότερα αυτοκίνητα και ιδίως αυτά της δεκαετίας που αναφερόμαστε. Ας πάμε να δούμε τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων αυτ΄νω που τα κάνουν μοναδικά.

1. Ηλεκτρονικά στη "σωστή" δόση

Κατά τη δεκαετία του '90 πολλά ηλεκτρονικά συστήματα έγιναν στάνταρ ακόμη και σε μικρά αυτοκίνητα. Εγκέφαλος για τη διαχείριση του κινητήρα, ηλεκτρονικά συστήματα ψεκασμού, συστήματα αντιμποκαρίσματος τροχών (ABS) κλπ.. Έτσι τα αυτοκίνητα της εποχής αυτής έγιναν πιο οικονομικά και πιο ασφαλή από αυτά του παρελθόντος χωρίς να έχουν χάσει ωστόσο σε αίσθηση οδήγησης, όπως τα σημερινά, όπου συστήματα όπως αυτό της Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Πεταλούδας γκαζιού ή για συντομία ηλεκτρόγκαζο στερούν την αμεσότητα του ελέγχου του αυτοκινήτου.

2. Παθητική ασφάλεια στη "σωστή" δόση.

Τη δεκαετία του '90, άρχισε για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του αυτοκινήτου η μέριμνα για επαρκή προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης σε μοντέλα μικρότερων κατηγοριών. Αερόσακκοι για τον οδηγό και συνοδηγό και προεντατήρες στις ζώνες ασφαλείας είχαν αρχίσει να γίνονται στάνtαρ ακόμη και στα αυτοκίνητα μικρομεσαίας κατηγορίας. Το βάρος των αυτοκινήτων από την άλλη είχε αρχίσει να αυξάνεται, καθώς τα αυτοκίνητα κατασκευαζόταν πιο συμπαγή και πιο μελετημένα για να αντέξουν σε μια πρόσκρουση, δεν είχε φτάσει στα σημερινά εξωπραγματικά μεγέθη (ένα τυπικό μικρομεσαίο αυτοκινητο σήμερα έχει βάρος 1300 κιλά αντί των 1000 κιλών στη δεκαετία του '90 κατά μέσο όρο). Έτσι, τα αυτοκίνητα χρειαζόταν πολύ λιγότερη ιπποδύναμη για να κινηθούν αξιοπρεπώς. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η συκριτικά με την πρόοδο των κινητήρων η μικρή πρόοδος στην κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τότε.

3. Φτιαγμένα για μια ζωή.

Τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '90, παρότι ενσωμάτωναν τεχνολογικά άλματα, δεν φτιαχνόταν σαν αναλώσιμα. Φτιαχνόταν για να κρατήσουν για μια ζωή και όχι για ένα πεπερασμένο διάστημα. Γι' αυτό τον λόγο είναι πιο αξιόπιστα από τα σύγχρονα, όπως μας σχολιάζει ο προσωπικός μας μηχανικός.
4. Αίσθηση στην οδήγηση

Τα αυτοκίνητα τότε, είχαν μεγαλύτερη αμεσότητα με τον οδηγό. Οι αναρτήσεις στηριζόταν απευθείας στο αμάξωμα και όχι σε ξεχωριστά υποπλαίσια. Ετσι παρότι τα αυτοκίνητα τότε έδιναν την πραγματική αίσθηση της ταχύτητας στον οδηγό και όχι όπως τα σύγχρονα που οδηγούμε με υψηλές ταχύτητες χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Μας έδιναν τηςν σωστή αίσθηση που είναι στριμμένοι οι τροχοί, ποια είναι η ποιότητα του οδοστρώμτος, σωστή αίσθηση της ταχύτητας.

5. Ορατότητα

Τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '90, είχαν μεγαλύτερες επιφάνειες παραθύρων και το επίπεδο που άρχιζε η επιφάνεια τους χαμηλότερη. Επίσης είχαν και πιο λεπτές -ιδιαίτερα πίσω- κολώνες. Έτσι εκτός από καλύτερη ορατότητα, ο οδηγός είχε καλύτερη αίσθηση του χώρου που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Προσιτά κουπέ αυτοκίνητα της δεκαετίας του '90


6. Μικρότερο κόστος συντήρησης / επισκευών

Τα αυτοκίνητα της εποχής, ειχαν απλούστερα μηχανικά μέρη, λιγότερους αισθητήρες και συστήματα, και μπορούσαν να επισκευαστούν από κάποιον που είχε βασικές γνώσεις μηχανολογίας. Σήμερα, που όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά πρέπει το διαγνωστικό μηχάνημα να αποφανθεί για τη βλάβη. Επίσης σύμφωνα με έρευνα της warranty direct, τα σύγχρονα αυτοκίνητα χρειάζονται περισσότερες εργατοώρες για να επισκευαστούν.

Συμπεράσματα

Μπορεί η αυτοκίνηση να προχωράει τεχνολογικά κάνοντας τα αυτοκίνητα καλύτερα για τον "απλό χειριστή" τους, ωστόσο παράλληλα αφαιρεί από αυτά στοιχεία που αναζητά ο πραγματικός οδηγός! Τα αυτοκίνητα της εποχής που αναφερόμαστε, είχαν ως επί το πλήστον τα προτερήματα των σημερινών αυτοκινήτων κατά μεγάλο βαθμό, χωρίς να έχουν τα ελαττώματα τους. Γι αυτό και βρίσκονται στην κορυφή της προσωπικής μας προτίμησης!

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...