29 Οκτ 2017

Bertone Stratos Zero: Το πιο επιτυχημενo εκθεσιακο πρωτοτυπο αυτοκινητο ολων των εποχων!

Κατα τη διαρκεια της ιστοριας του αυτοκινητου, εχουν παρουσιαστει εκατονταδες εκθεσιακα πρωτοτυπα μοντέλα απο κατασκευαστες και σχεδιαστικους οίκους σε εκθέσεις αυτοκινήτων με σκοπό να λανσάρουν νέες σχεδιαστικές γραμμές αλλά και νέες τεχνολογίες. Κανενα ομως δεν επηρεασε τοσο δραματικα τo σχεδιασμο των σπορ αυτοκινητων και κανένα άλλο δεν ειναι ακομη και σημερα επικαιρο οπως το Bertone Stratos Zero.

Γυρω στα τελη της δεκαετιας του '60, o Nuccio Bertone επιθυμουσε να δημιουργησει ενα φουτουριστικο κεντρομηχανο αυτοκινητο ωστε να εμπνευσει τους ανθρωπους της Lancia ωστε να του δωσουν το πρασινο φως να δημιουργησει εναν ανταγωνιστη των Renault Alpine και Ford GT70.
Ετσι, ο νεαρος τοτε σχεδιαστης Marchello Gantini ανέλαβε το έργο αυτο. Το πρωτότυπο που προεκυψε ηταν το Bertone Stratos που παρουσιαστηκε στο σαλονι αυτοκινητου του Τορινο το 1970, αφηνωντας εκθαμπο το κοινο!





Το πρωτότυπο ήταν βασισμένο πάνω στο πάτωμα της Lancia Fulvia και είχε τοποθετημένο στο κέντρο τον V4 της Lancia χωρητικότητας 1,6 λίτρων. Παρόλο που δεν είναι εμφανές στις φωτογραφίες, το πρωτότυπο είχε πολύ κόμπακτ διαστάσεις. Το μήκος του ήταν μόλις 3,58 μέτρα και το ύψος του..84 εκατοστά!
Η είσοδος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου γινόταν από το..παρμπρίζ που άνοιγε σαν κανονική πόρτα.


Το Stratos Zero κοσμούσε το μουσείο του οίκου Bertone πολλά χρόνια. Το 2011 πωλήθηκε σε μια δημοπρασία στην Ιταλία στο ποσό των 761.000 ευρώ.
Το αυτοκίνητο αποτέλεσε έκθεμα στην έκθεση "Sculpture in Motion: Masterpieces of Italian Design" που έλαβε χώρα στο μουσείο Petersen Automotive Museum του Λος Άντζελες, καθώς και στο  High Museum of Art στην Atlanta των ΗΠΑ στην έκθεση "Dream Cars" το 2014.
To Stratos όμως έκανε καριέρα και σε..ταινία! Συμμετείχε στην ταινία "Moonwalker" του Michael Jackson το 1988




Lancia Stratos

Οι άνθρωποι της Lancia γοητεύτηκαν επίσης απο το πρωτότυπο Bertone Stratos Zero και ετσι εδωσαν στον Bertone το πράσινο φως για τη δημιουργία του κεντρομηχανου αγωνιστικού με το όνομα Lancia Stratos που έμελε να σαρώσει στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι!



Η Lancia Stratos ως αγωνιστικό κέρδισε τρεις συνεχόμενες χρονιές το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι, τα έτη 1974, 1975 και 1976.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε “Like” και "Share" στους Φίλους σας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...